На колко века са маслините в святото място, откъдето започват Страстите Христови


На колко века са маслините в святото място, откъдето започват Страстите Христови
Снимки: Интернет
05 Април 2018, Четвъртък


Свидетели ли са дърветата в Гетсиманската градина на описаните в евангелията събития

Автор: Дина Харизанова

Гетсиманската градина е сред култовите места, свързани със Страстите Христови. В християнския свят тя се явява един от обектите за поклонение и е много посещавана религиозна и туристическа дестинация.

От евангелията е известно, че в деня на предателството на Юда Искариотски (Велики четвъртък) Исус, който често се молил под сенките на тукашните маслинови дръвчета, произнася в нея т.нар. Гетсиманска молитва. 

И днес тук растат 8 много стари маслини. В някои публикации и туристически справочници се твърди, че възрастта им надхвърля две хилядолетия и те са извисявали стволове във времето, по което Спасителя и следовниците му се разхождали в градината. Дали обаче това е наистина така?!



Изследване, проведено през 2012 г. от Националния изследователски съвет на Италия, показва, че наистина някои от тези дървета са едни от най-древните, известни на науката. Проучванията продължават три години и в резултат на проведения радиовъглероден анализ на най-старите части от стволовете на три от маслините специалистите установяват, че те са посадени съответно през  1092, 1166 и 1198 г.

ДНК тестовете показват също, че и трите дървета са близкородствени, т.е. произхождат от едно дърво.

В крайна сметка излиза, че осемте запазени и до днес стари десетвековни маслини в Гетсиманската градина са потомци на едно и също дърво, което много вероятно е било свидетел на Страстите Христови. 

По времето на Исус Христос целият скат към долината Кедрон на западния скат на Елеонския хълм е бил заселен от маслини. В наше време от този маслинен рай е останал само малък фрагмент с площ от 47 на 50 метра.

През вековете дърветата системно са били изсичани от редица завоеватели на тези места - от римските легиони, предвождани от Тит по време на обсадата на Йерусалим през 70 г.; от римляните, които през 135 г. построяват града Елия Капитолина; а после брадвите размахват арабите... 

И все пак градината оцелява!



Названието „Гетсимания" произлиза от арамейската дума „гат шамна", което в превод означава „преса за маслени култури" „преса за изцеждане на масло". 

От 1681 г. територията на Гетсиманската градина принадлежи на ордена на францисканците. През  1848 г. тя е оградена, а днешния каменен зид около нея се появява през 1959 г. 

Голяма част от тукашната маслинова горичка е поделена между различни христиански конфесии (изповедания) - основно православната, римокатолическата и арменската деноминации. Голям участък от нея принадлежи, неизвестно защо, на Руската православна църква!


В категории: Новини , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки