Текна вода от чешма, пресъхнала преди четвърт век


Текна вода от чешма, пресъхнала преди четвърт век
Снимки: slivenpress.bg
04 Април 2018, Сряда


Вижте също какво показва зимното обследване на крайградските и горски извори в околностите на Сливен

Автор: Десант

Чешмата по пътя Сливен-Карандила, в района на Моллова кория, от която не е текла вода повече от 25 години, бе възстановена от Държавно горско стопанство-Сливен по случай Седмицата на гората. 

Сменена е водопроводната тръба и са поставени пейки край това емблематично за туристите място, така че те да могат с наслада да отдъхват тук и да утоляват жаждата си. Засадени бяха и иглолистни дръвчета, съобщават сливенските медии.

Междувременно приключи зимното обследване на крайградските и горски чешми в околностите на Града на стоте войводи. Периодичен анализ на чистотата на водата им се извършва от миналото лято по инициатива на „ВиК" – Сливен и фондация „Старият бряст".

През зимния сезон в лабораторията на водното дружество е направен анализ на физикохимията и микробиологията на 32 проби от известни извори и чешми.

Добри резултати показват чешмите при моста в местността Селището и над крепостта „Туида", изворът на Тодоровото аязмо, „Козето стадо" в местността Кироолу, Турската чешма по пътя Сливен-Ичера, чешмите срещу Информационния център, в началото на Хайдушката пътека и Долната лифтена станция, в местността Харамията, при фурната на Карандила и Драгиева чешма.

Интересен е фактът, че 7 крайградски и горски чешми се оказаха „изчистени" през зимата, за разлика от лошите летни микробиологични резултати. Малкото посетители и ниските температури са вероятна причина за добрата новина.

Вече няма колиформи във водата на Двата чучура, Трите чучура и чешмата „Осман чауш" по пътя Сливен-Бяла. Гражданите могат да бъдат спокойни за чистотата на водата от Кендаловата чешма в местността Айвалъ дере, Тръбата над Техникума по текстил, Сивилова чешма на Меча поляна и в с. Глушник. 

С повторени лоши резултати е водата от 11 чешми: Твоята чешма и Разсадника в местността Абланово, Жейнина и Думанова чешма по пътя Сливен-Ичера, изворът Кушбунар, Бялата чешма по пътя за Бургас, чешмата Златко чорбаджи на Равна река и Кръстова чешма.

Тези много посещавани чешми, с установени колиформи във водата и през зимата, са практически ничии. Пътят за отстраняване на проблемите им е доброволен труд и частна инициатива на гражданите, отбелязва "Сливен прес".

За втори път се регистрира проблем и с чистотата на водата от чешмите в светите места –„манастирчето" „Св. Георги" над Сливен, манастира „Св. Илия" в с. Чинтулово и Тодоровото аязмо. Смяна на тръбата, отвеждаща водата от иначе чистия извор на Тодоровото аязмо към чешмата му, ще бъде извършена в скоро време от дарител на новопостроената църква „Св. Тиодор Тирон", казва отец Янко пред медията. Ще бъде подновена и самата чешма.

Чистотата на водата от манастира „Св. Илия", за която е загрижен отец Мариян, може да се подобри с хлориране и ремонт замазка на кладенеца, в който, освен изворни, се просмукват и повърхностни води.

Според специалистите от „ВиК", пробите от крайградските чешми показват моментно състояние, което, в зависимост от валежи, човешка дейност и присъствие на животни, може да се подобри или влоши.

Детайлните резултати от зимното обследване ще бъдат оповестени в сайтовете на „ВиК" – Сливен и фондация „Старият бряст".


В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки