Откриха изложба по случай 140-годишнината от създаването на военномедицинската служба у нас


Откриха изложба по случай 140-годишнината от създаването на военномедицинската служба у нас
Колаж: Вяра Йовева, Министерство на отбраната
04 Април 2018, Сряда


Представените фотографии са запечатали едни от най-интересните моменти от учения и задгранични мисии на българските военни медици

Автор: Десант

В централно фоайе на ВМА днес, 4 април, бе открита изложба по случай 7 април - Деня на здравния работник. Експозицията е посветена и на 140-годишнината от създаването на военномедицинската служба в Република България.

Представените фотографии са запечатали едни от най-интересните моменти от историята на военномедицинската служба в страната ни, от учения и задгранични мисии на българските военни медици.

На откриването присъстваха и курсантите от първия в историята на България випуск по специалност „Военен лекар”. Обучението по нея започна през миналата година, благодарение на тристранно сътрудничество между ВМА, ВВМУ „Н.Й.Вапцаров” и Медицински университет  "Проф. д-р П. Стоянов" – Варна.

Първата военносанитарна служба в България пък е създадена през 1899 г. със задача при поява на чума в някои райони на Княжеството да се организират подвижни санитарни отряди.

По време на Балканската война са се организирали медицински учреждения в двете зони – бойна и етапна зона, като към етапната зона освен етапни болници се разкриват и епидемиологични (инфекциозни) болници и санитарни станции.

По време на Втората световна война се създават походни бактериологични лаборатории. Те са първите специализирани медицински структури за борба с инфекциозните болести сред войските.

Първите профилактични учреждения в системата на отбраната са предвидени в организационно-щатната структура на обединенията в края на 1950 г., а започват да функционират от следващата година като санитарно-хигиенни лаборатории с бактериологично и хигиенно отделение.

Военномедицинска академия се създава през 1891 г. като гарнизонна болница. Нейни основоположници са възрожденските лекари Георги Золотович, Михаил Иванов, Луиджи Понтара и десетки други техни съвременници, които полагат основите на военното здравеопазване.

През изминалото столетие българската военномедицинска служба  взема участие в редица мисии в Европа, Азия, Африка, Латинска Америка по повод военни конфликти или природни катаклизми.


В категории: Новини , История , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки