София става столица с тесни, криви и непостлани улици между прихлупени къщички


София става столица с тесни, криви и непостлани улици между прихлупени къщички
03 Април 2018, Вторник


Вижте как още описва политическия и административен център на младото княжество България италианският пътешественик Вико Мантегаца

Автор: Десант

На 3 април преди 139 години София е обявена за столица на България. Решението е взето от Учредителното народно събрание, по предложение на проф. Марин Дринов.

Мотивът именно този град да стане политически и административен център на страната е, че той е отдалечен от турската граница и е средищно разположена в българските земи според тогавашното разбиране.

При обявяването си за столица градът е с население от 11 694 жители, има 3 306 къщи, 2 училища, 10 хана, 120 дюкяна.

Ето как описва София в времена италианският пътешественик Вико Мантегаца в книгата си „Два месеца в България (октомври и ноември 1886) - бележки на един очевидец", публикувана на български език през 1899 г.

„Влизането в столицата на младото българско княжество не може наистина да направи благоприятно впечатление на чужденеца. Градът, на пръв поглед, представлява горе-долу същия изглед, както Пирот; същите тесни, криви и непостлани улици, между прихлупени, мръснички къщурки, неподведени под една черта.

Едва като изминеш, за около четвърт час, тази част на София, която, разбира се, е вехтата част на града, ще ти се поразширят градите, когато излезеш, като из някоя пещера, на площада, дето е „конакът" и дето ще можеш вече да видиш по някоя права улица, някое двуетажно здание и фенери, наредени до нейде с известна правилност".


Гравюра с изглед от София през 1886 г.

По-нататък в пътеписите си Мантегаца уточнява, че на север от София, на пътя за Берковица, се виждат още „следите от старите стени на този град, който в римско време се е наричал Сердика, и е бил важно и многолюдно поселище. Константин Великий е казвал, преди да се премести във Византия: „Сердика е моят Рим".

После градът се преименувал София по името на една византийска принцеса, която въздигнала тука черкова „Св. София", преобърната сетне в джамия. От старата черкова сега са остали само развалини, от които обаче ясно личи важността на зданието". 


Църквата „Света София“, гравюра от 1878 г.

Днес столицата на България е 15-ят по големина град в Европейския съюз, с население над 1 милион и 300 хиляди души, което съставлява близо 20% от населението на страната ни.


В категории: Новини , История , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки