Жени от село Маринка ще демонстрират в Бургас как се боядисват яйца с природни материали


Жени от село Маринка ще демонстрират в Бургас как се боядисват яйца с природни материали
Снимка: Архив РИМ-Бургас
03 Април 2018, Вторник


Вижте няколко примера за оцветяването на великденския символ с отвари, получени на растителна основа

Автор: Десант

Жените от НЧ „Съзнание 1927“ с. Маринка ще демонстрират на Велики четвъртък в Бургас как се боядисват яйца с природни материалилюспи от лук, цвекло, куркума и др. Великденската багрилница ще „отвори врати" от 12,00 часа в градинката до Часовника в центъра на морския град.

Любителите на този метод споделят, че хубава червена багра се получава, като две средни глави нарязано червено цвекло се залива с около 1,5 л вода и се вари 1 час. Оставя се за 5-10 минути леко да охлади, след което отварата се прецежда и към нея се добавят 1 ч.л сол и 3 с.л оцет. Топлите яйца се киснат в тази нея в продължение на час.

Ако се държат по-дълго, цветът ще стане по-наситен, а натопени за по-кратко време добиват розов оттенък.

Ако се сварят заедно с люспите на около 1 кг кромид лук, яйцата ще се обагрят в жълто до медено кафяво, а оранжево се получава, ако се кипнат с 3 с.л. куркума и 1 с.л. червен пипер. Добавянето на 1-2 с.л. оцет ще направи цвета по-плътен.

За да получим зелен цвят, 1 кг спанак се залива с 2 л вода и се вари до оцветяване на течността. След като съдът се свали от котлона, отварата се прецежда и в нея се потапят предварително сварените яйца.

Домакини с по-голям практически опит в използването на природните материали за боядисване на великденския символ съветват за целта да се използват яйца с бели черупки, тъй като цветовете, получени на растителна основа, са сравнително бледи. 


В категории: Новини , Традиции

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки