Разследващи: Влакът София-Бургас може да е подпален умишлено


Разследващи: Влакът София-Бургас може да е подпален умишлено
Снимка: Нова телевизия
03 Април 2018, Вторник


Вежте какви са впечатленията на експертите от първия оглед на композицията

Автор: Десант

Обрат в разследването на изгорелия влак София - Бургас. Най-вероятно става дума за умишлен палеж, а не за късо съединение в електрическата инсталация.

Това е първоначалното заключение на експертната комисия, която за първи път днес влезе на оглед в опожарената композиция, съобщава Нова телевизия.

Експертите са разкрили, че пожарът е тръгнал не от тоалетната, а от средата на третия вагон, което им дава основание да предполагат, че най-вероятно става дума за умишлен палеж и за човешка намеса.

Първата задача на разследващите е била да стигнат до електрическото табло в третия вагон, откъдето е тръгнал пожарът. След като го отварят, специалистите установяват, че кабелите вътре не са горели, а се разтопили от високата температура, която е била над 1000 градуса. 

„Моето заключение е, че не е от електрическата инсталация. Човешкият фактор е налице винаги. Без човешкия фактор нищо не става, защото високоволтово захранване е изправно. Осветлението е било включено. Всяка една лампа е защитена с автоматичен предпазител”, заявява в ефира на Нова телевизия независимият експерт Стойно Стойнов.

Експертът  в Национална служба “Пожарна безопасност и защита на населението“ Марко Марков обяснява пред медията, че вероятността късо съединение да е предизвикало възпламеняването е почти равна на нула. 

Другата улика, която кара разследващите да се съмняват, че пожарът е умишлен, е силата, с която е горял огънят.

Влакът се запалва, докато се е движел между Нова Загора и гара Коньово. Пламъците се разрастват, едва когато композицията спира.

Огледът на комисията ще продължи три дни, а заключението на експертите трябва да е готово до края на май.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки