Барометър: „Обединени патриоти" са факторът, от който зависи управлението на страната


Барометър: „Обединени патриоти" са факторът, от който зависи управлението на страната
Графики: Барометър
03 Април 2018, Вторник


Проучването показва и че 65% от българите одобряват позицията на правителството да не гони руски дипломати от България

Автор: Десант

65% от българите одобряват позицията на правителството да не гони руски дипломати от страната, като прояви въздържаност в отношението си към конфликта Великобритания-Русия, породен от случая „Скрипал“.

Това показват данните от телефонно допитване на Агенция „Барометър България“, проведено в периода 30 март – 1 април 2018 г. сред 818 пълнолетни български граждани.На 2 април от Съюза на патриотичните сили "Защита" разпространиха декларация, с която от организацията подкрепят позицията на своите коалиционни партньори от „Обединени патриоти", както и на българското правителство по изкуствено провокирания скандал „Скрипал“.

"За чест на българското правителство в този крайно деликатен случай, то не се подаде на огромния външен натиск,както и на внушенията на някои вътрешни сили,включително и от страна на управляващите,а взе една максимално разумна,добре балансирана и отговаряща на българските национални интереси политическа позиция", изтъкват от „Защита".

На въпрос „Одобряване ли позицията на българското правителство да не гони руски дипломати заради случая „Скрипал“?“ 65% от анкетираните от „Барометър" отговорят, че одобряват позицията, 11,7% не я одобряват, 14,7% нямат мнение, а 8,6% не са чули за позицията на правителството.

Позицията на България се възприема от обществото като европейска и практически консенсусна, тъй като опозицията - в лицето на БСП, също се солидаризира.

Мнозинството от българите гледат със симпатия към Русия основно заради приноса й в освобождението от турското владичество, продължило 500 години.

Единствените противници се очертават изолирани от обществото представители на русофобски среди, но българското общество традиционно е с положителна нагласа към Русия или поне не е антируско настроено.

Решението на България да се откаже от изгонването на дипломати повишава нейната тежест на европейската геополитическа сцена. На фона на противопоставянето между Москва и Лондон се формира търсене за компромисна европейска позиция, която страната би могла да предложи, въздържайки се от резки ходове, както вече беше демонстрирано в релацията ЕС – Турция, където движеща бе посредническата роля на България. 

Традиционно за тази роля по оста Изток-Запад претендира Австрия, но напоследък и страни от Вишеградската четворка като Чехия и Унгария. София също се възприема като мост между Изтока и Запада и е готова да стане посредник, запазвайки каналите за комуникация и в двете посоки.

На въпрос: „Ако днес се провеждат избори за народно събрание, за коя политическа формация бихте гласували?“ анкетираните отговарят така: за ГЕРБ – 26%, БСП – 21,1%, Обединени патриоти – 8,4%, ДПС – 5,7%, Воля – 1,7%, Други – 2,7%, Не подкрепям никого – 2,8%, Няма да гласувам – 29,1%, Без отговор – 2,3%.

Разликата между ГЕРБ и БСП е устойчива, близо 5%, като следва да се има предвид, че в изборна обстановка управляващата партия разполага с предимство за мобилизиране на периферен електорат.

С над 8% електорална подкрепа "Обединени патриоти" определено са факторът, от който зависи както сегашното, така вероятно и следващо управление.

Последните позиции на правителството по отношение Русия определено припокриват разбиранията на голяма част от електората на  "Обединени патриоти" и затвърждават доверието на гласоподавателите. ДПС поддържат традиционно ниво от 5,7%, като поради спецификата на избирателите на тази партия винаги има един резерв, който се появява само в ситуация на реални избори.

Към момента партия "Воля" не събира необходимия вот, за да има присъствие в Народното събрание и ако изборите бяха днес, то в парламента щяха да попаднат само четири политически формации.

Така изразените нагласи за гласуване за народни представители говорят, че при евентуални избори, то разпределението на парламентарните сили няма да много по-различно. По-голям би била тежестта на "Обединени патриоти", докато ДПС биха били свити до минимума влияние в целия живот на българската политическа сцена.


В категории: Политика , Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки