ДПС иска да сложи ръка върху Ягодинската пещера


ДПС иска да сложи ръка върху Ягодинската пещера
Снимка: Интернет
03 Април 2018, Вторник


Стопанисването й от неопитни в пещерното дело хора може да се окаже опасно, предупреждават спелеолози

Автор: Десант

Общинския съвет в Борино, доминиран от членове на ДПС, иска от държавата пълния контрол върху Ягодинската пещера.

На заседанието си от 28 март, съветниците разгледаха докладна записка на кмета на общината Мустафа Караахмед и взеха решение да предоставят туристическият обект, който е публична държавна собственост, за управление на общината.

Едва ли има българин, който да не знае тази родопска забележителност. Тя се посещава целогодишно, като уникалните й образувания и форми впечатляват и наши, и чужди туристи.

През далечната 1964 г. с разпореждане на Министерски  съвет обектът е предоставен на Българския туристически съюз (БТС). Той, от своя страна, определя от 2002 г.  пещерата да се управлява и стопанисва  от  туристическо дружество „ Родопея“.

През тези 16 години сегашните й стопани се грижат изцяло за природната забележителност, а получените от туристите приходи се използват за благоустрояването й, като основната цел е тя да бъде безопасна и атрактивна за посещения. 

До този момент всичко изглежда спокойно и идилично, но само на пръв поглед, разкрива репортера на телевизия СКАТ Ирина Мухтарова. Взетото на последна общинска сесия в Борино, към която община принадлежи и село Ягодина, много смущава и тревожи ягодинци.

Стопанисването й от неопитни в пещерното дело хора може да се окаже опасно, алармира Сергей Генчев, който е сред именитите спелеолози в България и е секретар на Туристическо дружество „Родопея". 

В докладната записка, приета на общинската сесия, се изтъква, че „с управлението и стопанисването на природните дадености, в лицето на пещерите, община Борино няма да има просрочени задължения”. Или казано по-просто, така щял да се закърпи общинския бюджет и да се изплатят дълговете, натрупани от местната власт от ДПС.

Органът, който трябва да реши какво е бъдещето на Ягодинската пещера, е областна управа Смолян. Оттам уверяват, че няма да допуснат да се изпълни желанието на обшинарите от Борино. Подадено е и възражение до министъра на туризма Николина Ангелкова и до спортния министър Красен Кралев.

Ще продължим да следим казуса със съдбата на един от най-известните туристически обекти в България.


В категории: Новини , Разследвания , Забележителности

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
TURIST
04.04.2018 11:36:55
1
0
EDNA OBSHTINA NE E ,,TURISTI4ESKO DRUZESTVO,,4E DA ISKA DA UPRAVLJAVA EDIN TURISTI4ESKI OBEKT!
TEZI KATO NISHTO UTRE SHTE POISKAT DA UPRAVLJAVAT I MITNITZITE!MISLJA 4E E JASNO,KAKVO SHTE SE
SLU4I,AKO TAKA JA,,UPRAVJAVAT,,KAKTO BJUDZETA NA OBSHTINATA!KOITO NE MOZE ILI NE ZNAE,,KAK,,DA
UPRAVLJAVA DA NE SE ZAEMA S,,UPRAVLENIE,,!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки