Книга разбулва мистерията около върховете Свети Никола и Шипка


Книга разбулва мистерията около върховете Свети Никола и Шипка
Снимки: zakazanlak.bg
03 Април 2018, Вторник


Спорът за истинските им имена тлее от доста дълго време

Автор: Диана Славчева

Книга за върховете Свети Никола и Шипка ще представи на 13 април от 17,30 часа в ДК "Арсенал" в Казанлък професорът по история от Великотърновския университет казанлъчанинът Петко Петков.

Изданието осветлява по неоспорим и с исторически документи и факти един дълго тлеещ спор - как е коректно да се нарича едно от най-светите места за българите - Шипка или Свети Никола.

Проф. Петков уверява, че няма за цел да предизвика скандал с изследването си, а да покаже историческата истина. Той очаква обществената дискусия по темата да продължи и за пореден път да постави на дневен ред въпроса за връщане на старото име на връх Свети Никола.Както вече сме писали в „Десант" парадоксът е, че в момента съществуват два върха, които се зоват Шипка! Единият е истинският, който винаги е съществувал с това наименование, гордо носещ го и днес. Там, по време на героичната Шипченска епопея, е била разположена Кръглата батарея и щабът на генерал Столетов. Именно оттук в разгара на най-кървавите и съдбовни боеве към неприятеля политат „камъне и дърви“, както и телата на вече мъртвите бранители...

Същото се случва и на съседния по-висок връх (1326 м), отстоящ на около километър по права линия от Шипка (1232 м) и носещ отколе името Свети Никола. Той се отбранява от Голямата и малката батареи. Там е предната позиция на руските войски и Българското опълчение. В южната му част се намира легендарното Орлово гнездо.

Разположението на силите е документирано на всички военни карти на руския генерален щаб, в които двата върха са отбелязани с точните си изконни имена – така, както са били известни на местното население.

Проф. Борис Колев от Института по география към БАН още през 2007 г. обяви пред медиите, че връх Свети Никола фигурира с това си име в първите карти за нашите земи, изготвени от Австрийския генерален щаб и руското командване.

Забележително е, че дори турците не са посмели да преименуват Свети Никола, както и Шипка (оригиналния, разбира се) с арабски наименования!

За това откъде идва бъркотията вижте в статията: Къде всъщност се намира истинският връх Шипка


В категории: Разследвания , Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки