Изнасяме агнешко за Турция, внасяме от Гърция и Румъния


Изнасяме агнешко за Турция, внасяме от Гърция и Румъния
03 Април 2018, Вторник


На вносната мръвка се удря печат, че е българска

Автор: Десант

В края на март бе подписано споразумение, съгласно което България вече ще изнася агнешко месо за Турция.

Разходите по изследване на месото ще се поемат от министерството на земеделието и храните. Към южната ни съседка ще заминават агнета с тегло между 30 и 50 килограма. Договорената с турската страна цена е 5 лв. на кг живо тегло.

На вътрешния пазар агнешкото месо тази година малко поскъпна в сравнение с миналата и се търгува между 5,5 и 6 лв за кг живо тегло.

В същото време, на щандовете у нас масово се предлага вносно агнешко месо от Румъния и Гърция. Според животновъдите това е най-големият проблем към момента и той прави България не толкова конкурентноспособна на пазара.

"Не бива тази практика както беше досега да продължава - влизат живи агнета, колят ги в България, удрят печат, че са български и ние лъжем българския потребител", коментира Румен Стоянов, председател на организацията на развъдчиците на местни (автохтонни) породи овце в България.
 
От организацията на местните породи овце вярват, че проблемът може да се реши със специално етикиране на продуктите, произведени от редките български породи, които са застрашени от изчезване.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
BG.OVTZA
03.04.2018 10:20:43
0
0
TOVA SI E-TARGOVSKA IZMAMA.OT KADETO I DA GO POGLEDNESH!NO OSHTE PO-OPASNO E IZNOSAT NA OVTZE OT AVTOXTONNI PORODI,KOITO SA ZASTRASHENI OT IZ4EZVANE!I VMESTO MINISTERSTVOTO NA
ZEMEDELIETO DA DAVA PARI ZA,,IZSLEDVANE NA MESOTO,,DA FINANSIRA OTGLEZDANETO I ZAPAZVANETO
NA TEZI PORODI!A TAKA SASHTO:DA FINANSIRA PROVERKATA NA VNOSA NA PLODOVE I ZELEN4UTZI NA 100
% OT TURTZIJA!PROBLEMITE ZA ZDRAVETO PROIZLIZAT I OT UPOTREBATA NA TRETIRANI S PESTITZIDI I PREKOMERNO IZPOLZVANE NA IZKUSTVENI XIMI4ESKI TOROVE PRI OTGLEZDANETO IM!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки