Пещерата Орлова чука посреща почистена туристи


Пещерата Орлова чука посреща почистена туристи
Снимка: РИОСВ-Русе
03 Април 2018, Вторник


Тя е втора по големина в България. Новият сезон за посещенията в нея започна на 1 април

Автор: Десант

Експерти на РИОСВ – Русе са извършили проверка в пещерата Орлова чука. Не са установени нарушения на режимите в заповедта за обявяване й за природна забележителност 

Сезонът за посещенията в нея от туристи започна на 1 април. Община Две могили, която стопанисва обекта, е почистила терените около него от отпадъци, паднали клони и дъждовни наноси.

Няма следи от нарушения на пещерните образувания. Прилепите, обитаващи Орлова чука, които наброяват около 10 000 от различни видове, са излезли от състояние на хибернация (зимен сън). Бозайниците са разпръснати на малки групи и не са установени мъртви екземпляри.

Посетителите в пещерата задължително трябва да бъдат придружени от  екскурзовод, предупреждават от русенската екоинспекция.

Природна забележителност „Пещера Орлова чука” попада в землищата на с. Пепeлина, община Две могили и село Табачка, община Иваново, област Русе. Площта й възлиза на 822,320 дка, представляваща горски и поземлен фонд. Стопанисва се от община Две Могили, община Иваново, Държавно горско стопанство „Бяла” и  ДЛС „Дунав” – Русе.

Обявена е за защитена със Заповед № 2810 от 10 октомври 1962 г. на министъра на горите и горската промишленост.

На територията на природната забележителност се забранява събиране на камъни и разкриване на кариери, унищожаване и чупене на образуванията, замърсяването на пещерата, събиране или унищожаване на пещерната фауна, влизане с факли и други димящи осветителни тела и др.

Общата дължина на пещерните галерии е над 13 500 м, което я прави втора по дължина в България, след Духлата. 


В категории: Новини , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки