Валери Симеонов и здравният министър с инициатива за нови правила за шума


Валери Симеонов и здравният министър с инициатива за нови правила за шума
Снимката е илюстративна
02 Април 2018, Понеделник


Ако предложението им бъде прието, ще има три часа повече тишина в жилищните и рекреационните зони

Автор: Десант

Шумът е един от факторите с най-неблагоприятно въздействие върху населението. Потенциалът му като източник на вредни въздействия е безспорен. Зелената книга на Европейския съюз (ЕС), определяща политика за шума, посочва, че около 20 % от населението на ЕС страда от нива на шум, които здравните специалисти считат за неприемливи и могат да доведат до сериозни последици за здравето.

Това се изтъква с мотивите, с които вицепремиерът по икономическата и демографската Валери Симеонов и здравният министър Кирил Ананиев аргументират разработения от тях проект за изменение и допълнение на Закона за защита от шума в околната среда.

Законопроектът е качен за обществено обсъждане до 28 април в сайта на Министерството на здравеопазването.

Ако предложението на Симеонов и Ананиев бъде прието, ще се разшири обхватът на забраната за озвучаване на открито в часовете между 14 и 16 ч. и между 23 ч и 8 ч. В сегашния закон за шума забраната важи за времето от 23 и 7 ч. Тя ще се отнася за зони, предназначени за жилищно строителство, рекреационни зони и територии и зони със смесено предназначение.

Освен това се предвижда озвучителните уредби да са с монтирани автоматични регулатори, контролиращи нивото на звука, така, че да не се допуска надхвърлянето на определените гранични стойности. Помислено е за това, озвучаването да не идва от плавателни средства за туризъм и развлечения, както и от други транспортни средства.

Изключение от тези правила ще се допуска при провеждане на обществени мероприятия на открито, а редът за тях ще бъде определен с нова правителствена наредба.

Проектът на нормативен акт предвижда възможност при нарушение аудиотехниката да бъде задържана и изземвана в полза на държавата.

Друга забрана се отнася до търговските и производствените обекти в жилищни сгради. Те няма да могат да работят и да зареждат между 23.00 и 8.00 ч. Сега забраната изтича в 7 ч. сутрин. Собствениците на такива обекти ще заявяват в общината работното време, но преди това трябва да се снабдят със становище на регионалната здравна инспекция.

Предвижда се и увеличение на глобите. Минималните, които сега са между 100 и 300 лв., се увеличават на 500 - 1000 лв. Максималната глоба по този закон се предлага да се увеличи от 10 хил. на 20 хи. лв.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
въпроси
02.04.2018 17:46:04
0
0
Що се правят на интересни? 67% от колите/МПС не трябва да бъдат в движение! Къде има такива хора/държава? Кой е в състояние да даде предложение за квалификация??? Най-тежкото е умишленото престъпление!!! Използва се за Омраза и насилие/агресия и престъпни поведения!!! Така ,че нещата не опират до апаратчето!!! Към тези особени циментово-прашасали цветове на улици, пътища, тротоари. Които ако се сменят с тези по европейски стандарти - не става, защото прахта видимо си личи! ???? Нещо европейско има ли? Като ще търсиш, планираш омрази, престъпности??? Кой ще ще убеди хората, че това са невинни и случайни пропуски?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки