Германските военновъздушни сили не могат да изпълняват задачите на НАТО


Германските военновъздушни сили не могат да изпълняват задачите на НАТО
02 Април 2018, Понеделник


Вижте защо немският боен самолет „Торнадо" не отговаря на техническите изисквания на Алианса

Автор: Младен Янев

Според германското списание „Шпигел", немският боен самолет „Торнадо" не отговаря на техническите изисквания на НАТО и в сегашното си състояние военновъздушните сили на Германия не са готови да участват в операциите на Алианса. Според публикацията, всички 93 военни единици от този модел имат нужда от ремонт, за който ще са нужни милиони евро.

Германското министерство на отбраната обръща внимание на редица недостатъци на тези машини. Така например, те не са защитени от подслушване и не са оборудвани със система „Приятел или враг“ (IFF). „Торнадо" също така не разполага с шифрована система за предаване на данни, която е задължителна за натовските мисии. Електроника му се счита за много остаряла.

И ако Германия не успее да модернизира своите бойни самолети, ще трябва да купи други, което ще й струва милиарди евро.

В същото време Европейският съюз заявява желание да ускори движението на войските на държавите членки помежду им. Според оценката на транспортната инфраструктура на коридора „Северно море — Балтийско море“ (който включва Латвия, Литва, Естония, Белгия, Германия, Холандия, Полша и Финландия), направена през 2017 г., оказва се, че балтийските държави не могат да разчитат на някои оръжия на НАТО, заради различните размери на железопътните мостове и пътищата на тези страни.

С две думи, не са една и две европейските страни, на които се налага да модернизират въоръжението на армиите си. Финансирането на това начинание обаче едва ли е по силите на много от тях. Дори и на "богатата" Германия.


В категории: Новини , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки