Поръчка на МВР за противоударни каски се оказа с многократно завишена цена


Поръчка на МВР за противоударни каски се оказа с многократно завишена цена
Снимка: Монитор
02 Април 2018, Понеделник


Налице е необективна оценка на пазарната среда за конкретния продукт, алармират от Антикорупционния фонд. Вижте какви още нередности са установени


Правният отдел на Антикорупционен фонд (АКФ) е подал сигнал до Агенцията за държавна финансова инспекция и Сметната палата заради данни за нередности при обществени поръчки на Министерството на вътрешните работи (МВР).

Сред установените нарушения са завишена цена, манипулативен срок на изпълнение и гаранции, опит за ограничаване на конкуренцията и наличие на свързани лица сред кандидатите за доставка на противоударни каски, съобщават от организацията.

Анализирани са търгове за доставка на 460 броя противоударни каска с визьор на стойност над 420 хиляди лева. Избраният изпълнител на поръчката е "Панов" ЕООД, а договорът е от 13 септември 2017 г.

Заложеният срок за доставка на каските е бил 45 дни, но изпълнението е забавено със 128 дни, констатират от антикорупционния фонд. За това е платена неустойка от изпълнителя в размер 32 995 лева. С подобен предмет е бил сключен втори договор за 330 броя противоударни каска с визьор на цена 296 670 хиляди лева без ДДС със срок на изпълнение 12 дни, като договорът е изпълнен в срок.

"При анализ на документацията по проведените процедури за тези обществени поръчки се установява, че те са с идентичен предмет и технически спецификации към противоударното оборудване, което е предмет на доставката. Двете процедури се различават основно по броя на заявеното оборудване (противоударна каска с визьор)", уточняват от АКФ.

Според наличната информация, ценовото предложение за единична цена за противоударна каска по договора от 2016 г. е 934 лв. без ДДС, а по договора от 2017 г. е 899 лв. без ДДС.

Позовавайки се на експертен анализ, от организацията изтъкват, че цените за подобно оборудване не надвишават 150 - 200 долара за единичен брой най-висок клас модели противоударни каски с визьор, а най-масовите предлагани модели са значително под 100 долара за единичен брой.

"Данните за значително многократно завишаване на цената са основание за съмнение, че при определянето на прогнозните цени за тези обществени поръчки е налице необективна оценка на пазарната среда за конкретния продукт", пишат от антикорупционния фонд.

Според тях допълнителни съмнения при провеждането на двете процедури произтичат от факта, че според наличните данни в Търговския регистър изпълнителят "Панов" ЕООД има съвсем различен предмет на дейност от предмета на обществената поръчка.

При първия търг фирмата изпълнява неточно поръчка и забавя доставката с над 100 дни. Въпреки това същата фирма печели и следващата поръчка от 2017 г. със същия предмет, но при изключително кратък срок за изпълнение на доставката – само 12 дни.

"Самото допускане на подобен изключително кратък срок може да означава по същество опит за ограничаване на конкуренцията, а от друга страна, дава извънредно предимство при определянето на изпълнителя", казват още от АКФ.

"Налице са и още съмнения за манипулации. Съществена разлика между двата договора, без обосновка, е разликата в гаранционния срок на доставените стоки. По първия договор от 2016 г. срокът е 2 години от датата на подписване на приемно-предавателния протокол (чл. 11 от договора), а в договора от 2017 г. – срокът е 10 години, т.е. 5 пъти по-дълъг за същия продукт (със същата техническа спецификация).

Максималният възможен гаранционен срок, според изискванията на процедурата, води до това, че участникът "Панов" ЕООД получава максимален брой точки при оценка на подадената оферта", са констатирали още от Антикорупционния фонд.

Заслужава проверка и дали в процедурата от 2016 г. участват свързани лица по смисъла на нормата на чл. 101, ал. 11 от ЗОП „свързани лица не могат да бъдат самостоятелни кандидати или участници в една и съща процедура“ и § 1, т. 13 и 14 от ДР на ЗППЦК, тъй като в процедурата участва кандидат и юридическото лице „Кар строй“ ЕООД.

Видно от Търговския регистър, управител на същото до дата 26 февруари 2016 г. е бил Ангел Панайотов Панов. Същият е бил и едноличен собственик на дружеството до 6 юни 2016 г. – само два месеца преди решението за откриването на процедурата по обществената поръчка.


В категории: Новини , Разследвания

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
въпроси
03.04.2018 06:38:16
0
0
Българската образователна система, както е била режисирана, инженеринга, не трябва да прави хората, елитите - коне с капаци. Българската образователна система преди 1944 не е павела развиващите се българи, можещите, елитите "коне с капаци". После, в резултат на това на кого какво му изнася и т.н. как се манипулират нещата. театро... и ги сменяме "постановките/драматургията" в зависимост от това кого можеш да излъжеш, злепоставиш, изкараш ... неморален, ако си интелигентен. И медиите само това правят. И после???
1
въпроси
03.04.2018 06:20:29
0
0
Новите стратегии "драматургия и режисура"! (понеже малко не пасват думите в български контекстове).
След като ти биха канчето, така-така-така, което освен, че си много модерен, като стратегия, нищо друго не се разбра или имаше смисъл. Или се дават нещата. И се опълчват хората..., разбира се. Доказано по всички показатели. Сега новата "конюнктура"/ мода/театро - аз лъжа, ти опровергаваш, казваш истината. обработваш я, пре--пре-обработваш я и така. Но данни, факти, нееее.
Високо строителство в Младост. Не мисля, че в България е разрешено високо строителство.
после - проблемите руска федерация, служби и ченгета. Какво има да се коментира и защо са тези "несъответствия"?
Повече - няма да си губя времето. Продължава същата некоректност, престъпност... за манипулации. когато се интересуваш само от заплатката и всичко вкарваш в употреба. Дали е така или не - няма значение. после - някой им дърпал конците? да (си) ги оправят тия неща. със всичките въпросителни. И най-вече обидно, да ни смятат за толкова ниско-интелигентни.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки