Лекция в бургаския музей ще представи тракийски укрепени обекти от Крайбрежна Странджа


Лекция в бургаския музей ще представи тракийски укрепени обекти от Крайбрежна Странджа
Снимка: Архив РИМ-Бургас
02 Април 2018, Понеделник


Акцентът ще е върху останките от укрепено селище от елинистичната епоха, намерени край село Извор

Автор: Диана Славчева

Образователната програма на РИМ-Бургас „Опознай Бургас и Бургаския край“ продължава и през април, като първата лекция след великденските празници ще представи новите проучвания за тракийските укрепени обекти от Крайбрежна Странджа.

Нейният автор – археологът от бургаския музей Доротея Гюрджиийска, ще запознае присъстващите с различни укрепени обекти от късноелинистичния период (II-I в. пр. Хр.), намиращи се в района на Сименорец, Бродилово и Приморско.

Акцент ще бъде поставен върху спасителните разкопки на останките от укрепено селище от елинистичната епоха, намерени край село Извор. По мнението на археолозите, чрез близката река то  е имало пряка връзка с Мандренското езеро и е било част от съществуващата мрежа от древни поселища, които са контактували както помежду си, така и с древногръцките колонии по брега на Черно море.

По време на проучванията на този обект археолозите попаднаха на ценни находки – предимно железни предмети, сред които една желязна брадвичка, върхове на копия, секачи и различни оръдия на труда.

Публичната лекция на тема: „Тракийски укрепени обекти от Крайбрежна Странджа" ще бъде представена на 13 април, петък от 16,00 часа, в Изложбената зала на Историческия музей в Бургас (ул. Лермонтов 31 – вход от ул. Георги Кирков).

Цената за възрастни е 2 лв., а за учащи и пенсионери – 1 лв, уточняват от РИМ-Бургас.


В категории: Новини , Античност , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки