Не се сече дърво при манастир, извор и воденица


Не се сече дърво при манастир, извор и воденица
02 Април 2018, Понеделник


С фотоизложба „Балканът – вечната приказка“ и карикатури на тема „Хубава си, моя горо“ от НП "Централен Балкан" отбелязват Седмицата на гората

Автор: Десант

Дирекция Национален парк „Централен Балкан“ представя две изложби, посветени на Седмицата на гората, която се чества от 2 до 8 април.

Колекция от 18 пълноцветни фотоса с емблематични пейзажи от НП „Централен Балкан“ представя темата „Балканът – вечната приказка“. 

Посетителите на Природонаучния музей в с. Черни Осъм, община Троян, пък могат да видят експозицията от карикатури на тема „Хубава си, моя горо“. Творбите са подбрани от фонда на музея „Дом на хумора и сатирата“ в Габрово и представят критичния поглед на автори от цял свят към заплахите за гората, предизвикани от човека.

Горите в НП „Централен Балкан“ са уникални за Европа. Те заемат 61 % от територията на страната ни, като голяма част от тях са строго защитени с включването им в резервати.

Вековните гори внушават почитание с огромните си дървета, с контраста между младите фиданки и могъщите стволове с дълбоко набраздена кора. Старите дървета, повалените стъбла и клони имат важна роля за здравословното състояние на гората, поддържат нейната продуктивност, осигуряват влага и хранителни вещества.

Българите почитат вековните дървета. Народната вяра забранява да се сече старо дърво.

Под стари дъб или бук се правели венчавки с вярата за богатство, плодородие, против уроки и магии.  Според вярванията на българите, не се сече дърво при манастир, извор и воденица.

В славянската митология дъбът е свещено дърво и е възприеман като образ на бог Перун, покровителят на мълниите.

В обредни практики с дъбова тояга прогонвали змиите. Жълъдът пък символизирал съзидателното начало и плодовитост. Венците от дъбови клонки са символ на силата и властта и са отличителен белег на много владетели. Изображения на дъбови листа използвали в хералдиката при гербове на владетели и държави.

Столетните буки, смърчове, мури и ели  НП "Централен Балкан“ са естествена жизнена среда за стотици растения и многообразен животински свят - от безгръбначни видове като алпийският сечко, плуващи, пълзящи, подскачащи и крилати обитатели, до едрите бозайници, сред които емблематичната за българската природа кафява мечка.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки