Ердоган се изгаври с християнския свят - чете Коран в „Света София"


Ердоган се изгаври с християнския свят - чете Коран в „Света София"
02 Април 2018, Понеделник


От известно време в Турция се води активна кампания с призиви знаковият храм да бъде превърнат отново в действаща джамия

Автор: Дина Харизанова

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган скандализира християнския свят, след като в последния ден на март прочете ислямска молитва в бившия патриаршески храм „Света София“ в Истанбул на 31 март, с което предизвика междурелигиозно и дипломатическо напрежение, пише „Хюриет дейли нюз“.

Той призова присъстващите да се присъединят към него, докато тихо рецитираше първите редове от Корана, посвещавайки молитвата на „душите на тези, които ни оставиха това в наследство (сградата на храма), особено на завоевателите на Истанбул (Константинопол)“.

Припомняме, че това се случва не за първи път в последните няколко години. На мюсюлманска служба в превърнатия от Кемал Ататюрк в музей църковен храм Ердоган присъства и през 2017 г., при това - в деня, в който християните отбелязваха Разпети петък.

През 2016 г. по време на месеца Рамадан в „Света София" ежедневно се четеше Коран, което държавният ислямски телевизионен канал TRT Diyanet предаваше директно по нареждане на турските власти. 

От 2012 г. пък  по повод годишнината от превземането на Константинопол от султан Мехмед II пред музея се провежда многохиляден намаз.

От известно време в югоизточната ни съседка тече активна кампания с призиви знаковият храм да бъде превърнат отново в действаща джамия. Мощно се пропагандира книга, в която се твърди, че подписът на Мустафа Кемал Ататюрк под указа от 1934 г. за промяната на статута на църквата от джамия в музей, е фалшив.

„Света София" е построена по времето на византийския император Юстиниан I през VI в. и е била седалище на гръцката православна църква.

Повече от едно хилядолетие тя остава най-големия християнски храм в света.

След превземането през 1453 г. на Константинопол от османците, той е превърнат в джамия. Понастоящем влиза в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Гърците остро реагираха на онзиденшното религиозно изказване на Ердоган в някогатшната православна светиня. Атина още веднъж подчерта светския статут на музея.


В категории: Новини , Вяра , Църкви и манастири , Свят

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
GERGO SVIN
02.04.2018 13:33:30
0
0
KATO TAKA MOZE-PRI SLEDVASHTITE MJUSOLMANSKI PRAZNI4NI MOLITVI IDEDE S VINSKA GLAVA V DZAMIJATA!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки