Велинградчани ще се борят за Гинес с най-голямото боядисване на великденски яйца в света


Велинградчани ще се борят за Гинес с най-голямото боядисване на великденски яйца в света
Снимка: vip-velingrad.com
01 Април 2018, Неделя


На Велики Четвъртък пък в спа столицата на Балканите ще се проведе най-голямата в България работилница за писане на великденския символ по специфичната технология от Чепинския край

Автор: Десант

На Велики Четвъртък, който тази годин се пада на 5 април, във Велинград се организира най-голямата в България работилница за писане на великденски яйца.

„Голямото писане на централния площад „Николай Гяуров“ от 11 ч. „Голямото яйце” е изработено от учениците на ПГД ,,Иван Вазов” като подарък за празника.

Месните майсторки ще показват, а всеки желаещ ще има възможността да се учи и да изпише своето яйце с восък по стара техника с типичните за Чепинския край орнаменти. На 7 април от 11:00ч. на зелените площи при хотел „Arte Spa & Park Hotel” пък ще се проведе най-голямото боядисване на великденски яйца в света, с което велинградчани ще се опитат да поставят рекорд на Гинес.

За традицията по писане на яйцата в Чепинския край са характерни по-качествената линия на рисунъка, честата употреба на точката в орнаментите и използването на добре оформени разделителни поясни линии - зигзагобразни, синджирообразни и др.

Друга локална специфика е многоцветният рисунък. При тази усъвършенствана техника най-напред се покриват с восък елементите от орнамента, които остават бели.


В категории: Новини , Традиции

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки