В Плевен ще вдигат паметник на героите от Дойранската епопея


В Плевен ще вдигат паметник на героите от Дойранската епопея
31 Март 2018, Събота


2000 са жертвите, които Девета плевенска дивизия дава в драматичното сражение

Автор: Десант

Паметник на героите от Девета плевенска дивизия, участвали в Дойранската епопея, ще бъде издигнат в Плевен. Инициативен комитет подготвя поредица от прояви, с които да бъдат събрани пари за монумента, съобщава БНР.

Идея за паметника съществува от десетки години, но по различни причини не е реализирана. Но вече има решение за това, гласувано единодушно от местните общински съветници.

Преди време обществено обсъждане обедини усилията на граждани и институции. Паметникът ще бъде на площад "Свобода".

"Да направим нещо, което отдавна е трябвало да бъде свършено. Ние сме длъжници, първо - към паметта на предците ни, ние сме длъжници и на нашите деца. Битката при Дойран, това е една изключителна победа, която е призната по целия свят" - коментира пред националното радио Иван Нинов, който е един от инициаторите за изграждането на мемориала.

Загубите на Девета плевенска дивизия в драматичната битка при Дойран възлизат на 2000 военнослужещи, от които 900 умират от болести и раните си.


В категории: Войни за освобождение , История , Новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
фильо
04.04.2018 06:56:54
0
0
ЧУДЕСНА ИДЕЯ, САМО ДАНО НЕ ПОПАДНЕ В РЪЦЕТЕ НА АЛЕКСАНДЪР ХАЙТОВ, ЧЕ КОЙ ЗНАЕ КАКВА ЧУДЕСИЯ ЩЕ ИЗМИСЛИ ! МИЛОСТ КЪМ ПАМЕТТА НА ЗАГИНАЛИТЕ ПРИ ДОЙРАН, НЕ Я ПОРУГАВАЙТЕ С ПОРЕДНИЯ КИЧ И БУТАФОРИЯ!!! А НА САМИЯ ХАЙТОВ ПРЕДЛАГАМ ПАМЕТНИК, ВИСОК 4,2 МФИГУРА С ЧУК И ДЛЕТО В РЪЦЕТЕ, КАТО НА ВСЕКИ КРЪГЪЛ ЧАС СЕ ИЗПЪРДЯВА ШУМНО, МОЖЕ И С ДЕТЕКТОР ЗА ДВИЖЕНИЕ - КАТО СЕ ПОЯВИ ЗРИТЕЛ - ДА ЗАДЕЙСТВА СИСТЕМАТА.
1
Приятел на България
31.03.2018 15:11:43
0
0
Така, "македонците", тоест славяните от територията на БЮРМ (повечето от която съвпада с античната Пеония) са си българи, обаче украинците не са руснаци. Киевска Рус, първата държава на източните славяни е била на територията на днешна Украйна, откъдето етнонимът "русин" се разпространява и в днешна Русия, където до тогава славяните бяха имали само регионални, племенни имена (освен името "славянин", разбира се). После украинците са го изоставили а руснаците не. Впоследствие руснаците започнаха да проявят претенции към Украйна с "аргумента" че те са истинските потомци на Киевска Рус.
БЮРМ нямат никакво право за името "Македония", точно както и Турция няма никакво право за това име. Знае се че по определено време, "Македония" беше името на територията около Одрин, тоест в днешна Турция.
Украински език отдавна не е диалект на руския. Тоест руски език отдавна не е диалект украински.
Речникът, лексикът му има повече общи думи с полски език, отколкото с руски но най-вече прилича беларуския речник.
По този критерий, български език е руски диалект.
http://www.ukrhistory.narod.ru/texts/miller-finish.htm
"Уже в 1905 г. Российская академия наук признала украинский самостоятельным развитым языком, а не наречием русского, как официально на тот момент считалось, после 1917 г. только в среде эмиграции некоторые упрямцы сохраняли приверженность концепции большой русской нации в ее чистом виде."
Това е мнението на руските учени. Мнението на самите украинци беше че те са отделен народ много преди 1878 г., когато руската царска войска съставена предимно от украинци (дали в абсолютно или релативно мнозинство не знам и няма релевантност) от Одеска и други украински области, освобождава част от българите.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки