Как да почистим градината си без да предизвикаме пожар


Как да почистим градината си без да предизвикаме пожар
31 Март 2018, Събота


Ето какво съветват огнеборците да не правим при боравенето с открит огън

Автор: Десант

С настъпването на пролетта и повишаването на дневните температури започва почистването на дворове, вилни имоти, земеделски земи от горими материали и отпадъци. Много често сухата растителност се пали, без да се спазват необходимите мерки за пожарна безопасност и пламъците могат да засегнат сгради, земеделски или горски насаждения, а също застрашават човешки живот.

Наглед безобидни на вид запалвания са причина за развитие на големи пожари, които изпепеляват вилни и стопански постройки, горски масиви и насаждения. Често това става с цел почистване, но безконтролно и неорганизирано, без да се отчита пожарната обстановка.

От „Пожарна безопасност и защита на населението” припомнят, че е забранено паленето на стърнища, слама, суха трева и отпадъци по слоговете, крайпътните ивици и други тревни площи.

Не бива да се допуска паленето на огън от деца или възрастни хора, които не са в състояние да контролират горенето и изгасяването на огъня при реална опасност от пожар.

Не трябва да се пали огън на открито във ветровито време.

Огнеборците съветват при извършване на контролирано изгаряне на растителни отпадъци в частните дворове, предварително да се вземат мерки за недопускане разпространението на горенето, никога да не се оставя огъня без наблюдение.

От пожарната служба призовават да се проявява повишено внимание при боравене с открит огън, тъй като една безотговорно хвърлена незагасена цигара или кибритена клечка от пътуващи в автомобил, разсеян пастир или турист, може да стане причина за пожар с тежки последици както за околната среда, така и за частната собственост.

В случай на пожар, задължение на гражданите е да се обадят на тел.112. Всеки трябва да е наясно, че на нарушителите на противопожарните изисквания ще бъде търсена административно-наказателна отговорност.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки