Богатото научно наследство на видния нумизмат Тодор Герасимов


Богатото научно наследство на видния нумизмат Тодор Герасимов
30 Март 2018, Петък


Трудовете му се ползват и до днес от студенти и специалисти

Автор: Атанас Коев

На 31 март се навършват 115 години от рождението на изтъкнатия български археолог и нумизмат Тодор Герасимов.

След като се дипломира като историк в Софийския университет, по препоръка на своите преподаватели проф. Богдан Филов и проф. Гаврил Кацаров е изпратен на специализация по археология и нумизматика в Берлинския университет.

Завръщайки се в България, Тодор Герасимов започва първоначално работа като библиотекар. След това става уредник на монетната колекция в Народния археологически музей, където работи в периода 1932-1968 г. Научен работник е в Археологическия институт при БАН.

През 1968 г. е избран за първия ни професор по нумизматика в Историческия факултет на Софиския университет „Св. Климент Охридски“, където преподава от 1968 г. до смъртта си през 1974 г.

Научните интереси и основни приноси на проф. Герасимов са главно в областта на античната и средновековна – българска и византийска, нумизматика.

По-важни негови трудове от богатото му научно наследство са: „Първата златна находка на цар Иван Асен II“ (1935 г.), „Оловните печати на българските царе Симеон и Петър“ (1939 г.), „Проучване върху Мадарския скален релеф“ (1956 г.), „Тракийското изкуство“, в съавторство с проф. Иван Венедиков (1973 г.) и „Антични и средновековни монети в България“ (1975 г.), който е отпечатан след смъртта му.

С дейността си в областта на археологията и нумизматиката проф. Герасимов оставя трайна диря в нашата историческа наука. Трудовете му и днес се ползват, както от студентите - историци и археолози, така и от научните работници, занимаващи се с нумизматика.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки