Площадка за стрелба с лък и пътека за боулдър ще правят край крепостта Русокастро


Площадка за стрелба с лък и пътека за боулдър ще правят край крепостта Русокастро
Снимка: Авторът
30 Март 2018, Петък


Предстои този обект да се превърне в оживена туристическа дестинация

Автор: Диана Славчева

Община Камено ще участва в трансгранични проекти, свързани с благоустрояването на района около крепостта Русокастро.

Една от инициативите предвижда оформянето на паркова среда и комплексна зона за активен отдих посредством строителството на площадка за игра на открито, комплект спортни съоръжения за спорт, класна стая на открито, пътека за боулдър (стил в скалното катерене, при който не се използва обезопасителни въжета и обикновено се изкачват стръмни, но не много високи скали), площадка за спортна стрелба с лък и беседки за отдих.

Другият проект е свързан с изграждането на павиран път до западния вход на самата крепост.

Необходимостта от осигуряване на транспортен и пешеходен достъп е от ключова необходимост както за продължаване на дейностите по консервация и реставрация на крепостта, така за последващата експлоатация на обекта.

Целта на местното ръководство е внушителното укрепление да се утвърди като оживена туристическа дестинация. Археологическите проучвания на обекта ще продължат и това лято, през което се очаква да бъде разкрита и най-високата част от цитаделата. 

Русокастренската крепост има дълга история. Тя е издигната преди 1500 години на стратегическа височина – природен феномен, която контролирала най-важните пътища в Североизточна Тракия - между севера и юга, от всички източни проходи на Стара планина и Северното Черноморие към Босфора и Константинопол.

Тук се е състояла и последната победоносна битка на българите срещу Византия, при която цар Иван Александър сразява византийската армия, предвождана лично от император Андроник.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки