Българската православна църковна община в Холандия вече ще има свой храм в Хага


Българската православна църковна община в Холандия вече ще има свой храм в Хага
Снимка: Българска патриаршия
29 Март 2018, Четвъртък


Предстои сериозен ремонт, така че култовата сграда да бъде устроена според изискванията на православния канон

Автор: Десант

Негово високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний финализира вчера в Хага сделката за закупуването на нов храм в града на адрес: „Bakkerstraat" № 57a, Den Haag. Той ще се стопанисва и ползва от Българската православна църковна община „Св. Паисий Хилендарски“. Средствата за закупуването на имота са отпуснати от Министерския съвет на Република България, съобщават от Светия синод.

Западно- и Средноевропейска епархия планира да извърши сериозен ремонт на новопридобития храм „Св. архангели Михаил и Гавриил“, така че култовата сграда да бъде устроена според изискванията на православния канон.

От 2000 г. досега храмът се е използвал от българската църковна община, но бидейки чужда собственост само е бил пригоден за богослужения. След предстоящият ремонт, обаче, той ще отговаря на всички канонични изисквания.

Не само православните българи, но и православните християни в Хага и околността – Амстердам, Ротердам, Утрехт ще могат да се черкуват в него. В Холандия има добра развита инфраструктура и пътуването от 30-45 мин. не се смята за пречка или проблем.

Гръцката и Руската Църкви имат свои храмове в тези градове, но има голям брой православни гърци, румънци, руснаци, украинци, грузинци, холандци и сърби, които поради лични причини или географско удобство биха предпочели да посещават службите в българския храм.

Според статистиката за 2014 г., в Холандия е имало 6000 деца с български произход на възраст 6-18 години, регистрирани в училище, което предполага около 20 000 официално регистрирани българи. За 2018 г. тази цифра нараства на 30 000, но това не е реалният брой на нашите сънародници там, тъй като голяма част от българите пребивават без адресна регистрация.

Известно е обаче, че темпото, с което нараства българската имиграция в Кралството е около 2500 души годишно. Според неофициални сведения, базиращи се на полицейски данни, в Кралство Нидерландия, под една или друга форма, годишно пребивават над 500 000 души, притежаващи български паспорти.

Най-голяма е концентрацията в региона около Хага-Ротердам. 30% от учащите се в Хагския Университет са българи. Това определя един значителен сегмент сред младите хора, които са предимно от български произход и са православни християни.

Негово високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний има сериозни планове за развитие на енорийския и кутурен живот в Българската православна църковна община „Св. Паисий Хилендарски“, така че тя да се превърне в естествено средище не само на православния християнски живот, но и на културно-просветните инициативи на общността в новия им молитвен дом "Св. архангели Михаил и Гавриил".


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки