Отбелязваме Седмицата на гората с мащабни залесявания в цялата страна


Отбелязваме Седмицата на гората с мащабни залесявания в цялата страна
Снимка: Архив "Десант"
29 Март 2018, Четвъртък


Рекорден брой деца тази година са заявили участие националната инициатива „Лесовъд за един ден“

Автор: Десант

Символично залесяване ще се постави началото на тазгодишната Седмица на гората. За първи път тя е чествана през 1925 г. като празник на зелесяването.

В чест на лесовъдския празник, в продължение на цялата седмица на територията на цялата страна ще се извършат залесявания с участието на граждани.

Мащабно залесяване е предвидено за 10 април и то ще се състои на територията на Стара Кресна, където през лятото на миналата година опустошителен пожар унищожи иглолистни и широколистни насаждения  на територия от хиляди декари по протежение на Кресненското дефиле.

Рекорден е тази година броят на децата от цялата страна, които са заявили участие в националната инициатива „Лесовъд за един ден“. Игрите ще започнат на 30 март и ще продължат до 24 април.

Седмица на гората през 2018 г. ще се проведе под мотото „Децата и гората на България за бъдещето на зелена Европа“. Националното откриване е на 2 април от 11,00 ч. в зала „Възраждане“ в Габрово, като домакин на мероприятието ще е Северноцентралното държавно предприятие.

Събитията по време на Седмицата на гората предшестват с няколко дни неформалната среща на генералните директори по горско стопанство на Европейския съюз, която ще се проведе на 11 и 12 април. В рамките на форума ще бъде организирано пък залесяване с участниците в срещата под надслов „За зелена, обединена Европа“.

Пълната и подробна програма с мероприятията по повод празника на лесовъдската колегия може да се намери на официалната интернет страница на Изпълнителна агенция по горите


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки