Язовирите у нас досега са били стопанисвани практически безплатно


Язовирите у нас досега са били стопанисвани практически безплатно
29 Март 2018, Четвъртък


Промени в Закона за водите ще определят собствеността - както на самата водна площ, така и на земята под нея, информира вицепремиерът Валери Симеонов

Автор: Десант

Класифицираме язовирите в две категории – големина и опасност. Предложенията за промени в Закона за водите ще бъдат внесени в парламента след Великден.

Това съобщи вицепремиерът Валери Симеонов, който отчете резултатите от дейността на работната група за безопасната експлоатация на язовирите, предаде Агенция „Фокус“.

„Проведоха се до момента 5 заседания на работната група, които бяха доста напрегнати. Към днешна дата мога да кажа, че тези заседания доведоха до един краен резултат. Днес окончателно формулирахме промените в Закона за водите, с които да осигурим необходимия обхват, контрол, поддръжка и ремонтни дейности на всички язовири в България.

Работата ни стана възможна благодарение на доста сериозни усилията, които бяха положени от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор, които направиха пълно обследване на всички язовири в България. Установена беше бройката – около 6 хиляди, установена беше и собствеността“, обясни вицепремиерът и допълни, че в продължение на 28 години тази информация е била неизвестна.

„Имали сме и много случаи на липса на какъвто и да е контрол и стопанисване на язовирите. Имаме и нещастни примери, свързани с преливане на язовири и човешки жертви“, добави той.

„Остана редактирането на текстовете за промените в Закона за водите да бъде извършено, обобщаването на предложението на министерствата и след Великден ще бъде предложен текстът в парламента за приемане“, поясни още Симеонов.

Във връзка с промените и решенията, вицепремиерът заяви: „На първо място, след като имахме пълната информация, разполагаме с яснота както на броя, така и на големината, вида и потенциалните рискове на всички язовири в България, създадоха се текстове в Закона за водите, съгласно които да бъде извършено квалифициране на тези язовири. Основно в две категория – на първо място по тяхната големина, на второ място по тяхната опасност.

Също така договорихме и възложихме стопанисването на язовирите съобразно с досегашните им ползватели, които основно са били ангажирани с поддръжката на язовирните стени. Това са няколко групи язовири, съобразно с това към кое ведомство са били на разпореждане техните стени. Прехвърляме цялата собственост на целите язовири на тези ведомства“.

Валери Симеонов уточни, че на първо място става въпрос за НЕК, Министерство на енергетиката – там има около 30 язовира.

„Това са най-големите язовири, които осигуряват ел. енергията, доставяна от водноелектрическите централи. На второ място, това са "Напоителни системи", които имат около 200 язовира, които осигуряват вода за поливни нужни. На трето място са ВиК дружествата, които се разпореждат около 10 язовира, които обезпечават огромния процент от необходимата за питейни нужди вода.

Освен тези три собствености, имаме налице и общински язовири, които са около 4500, както няколко стотин частни“, поясни вицепремиерът.

„Като следващи решения имаме въпроси, свързани с изчистване на собствеността. С преходни и заключителни разпоредби сме определили един тримесечен срок за вземане на решения от общинските съвети кои язовири да запазят за стопанисване и кои да прехвърлят на държавата“, поясни вицепремиерът и допълни, че това е необходимо, за да могат язовирите, които нямат възможност да поддържат да бъдат прехвърлени към държавата.

„След този тримесечен срок ще бъде организирано създаването на държавно предприятие, което да поеме собствеността на язовирите, които се прехвърлят от общините от една страна, а от друга страна да поеме и собствеността върху останалите държавни язовири. От друга страна, даваме възможност на собствениците на частни язовири също да бъдат прехвърлени.

Взехме решение за създаването на специализирано търговско предприятие, държавно, което да се ангажирана с всякакви ремонтни дейности по поддръжката“, обяви още Симеонов. „До настоящия момент поради липсата на ясно определение на понятието на „язовир“ – язовирите в България са били стопанисвани практически безплатно от всички, които са имали това желание. На това поставяме край със съответното определяне на собствеността - на самата водна площ и на земята под язовира“, заяви вицепремиерът.


В категории: Новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
Приятел на България
29.03.2018 07:44:10
0
0
Ако Сърбия започне война против Косово трябва да сте в състояние да си върнете Поморавието и, може би, по-голямата част от БЮРМ ("Македония"), тоест не-албанската. Румъния, Турция (а и Гърция) няма как да ви нападнат защото са съ-членки в НАТО. А може би, ще имате активна военна подкрепа от Хърватско, Унгария, Черна Гора, Босна и Херцеговина и със сигурност Албания. Гораните в Косово трябва да бъдат признати за българи, подобно на гораните в Албания. В Молдова трябва да се създаде автономна българска област, по образец на автономната Гагаузия.
Трябва да се предприемат много по-активни мерки за де-турцизацията на помаците.
Приказките с териториалното обединяване на Албания с Турция през териториите на БЮРМ и България (мюсюлманска дъга на Чавушоглу или Чавушолу или каквото и да се казва асимилираният българин/грък/албанец/и т.н.) са само сънища. Има стотици километри разстояние между последното, най-източно мюсюлманско село в БЮРМ и първото, най-западно в България. Разбира се, това важи за 2018 г. Това, че в бъдещето мюсюлманите в БЮРМ ще разширят своята територия до границата с България, възможно е но не е сигурно, нито дори вероятно. А албанците със сигурност не искат да се върнат отново под папука на турски султан. В такъв случай те ще трябват да учат турски език, дори да изоставят албанския си майчин език а и мюсюлманските албанци със сигурност ще бъдат принудени от турците да убият или поне да угнетяват своите християнски братя, нещо което те никога няма да го приемат.
2
Приятел на България
29.03.2018 07:40:39
0
0
Подкрепа за Украйна за да се спре румънизирането на тамошните молдовани. Как да няма молдовски език когато има босненски, черногорски и хърватски езици? Румънците се опитват да асимилират украинските молдовани, включително чрез заплахи към Украйна.
В същото време Румъния признава русинското си национално малцинство като различен от украинското, а и "македонското" като различен от българско.
В Украйна има хора с молдовско етническо самоопределение. Те имат право и да нарекат своя език "молдовски език", по образец на босняците и черногорците. Това че има австрийска нация но няма австрийски език не означава че няма молдовски език. Не само че има молдовска нация, има и молдовски език.
Русините/рутенците са украинци. Те говорят украински диалект. Руската академия на "науките" когато е признала съществуването на русински "език" през 1992 г. е го направило поради своите анти-украински настроения, а не по научни причини.
1
Приятел на България
29.03.2018 07:16:24
0
0
Очевидно е че Русия си избра страната и застана твърдо зад Сърбия и срещу България. Русия много подкрепя българофобската част от елита на БЮРМ.
Убиването на Оливер Иванович и последното (за сега) събитие с този Джурич са само продължението на предишните сръбски провокации, като изпращането на сръбски влак към Косово с "Косово е Сърбия", написано в много езици (включително и руски). Сърбите (с руска подкрепа) или се опитват с тези провокации да спечелят максимално много от преговорите с албанците (подкрепени от Запада) или, по-вероятно искат война понеже видяха че Запада няма да се съгласи с предложеното от тях решение за "косовския случай" (нещо повече от автономия и по-малко от независимост; всъщност това нещо въобще не съществува). Нито е Западът съгласен с автономно Косово, лишено от вече придобита независимост, която е призната и от България, Хърватско, Унгария, Черна Гора, Словения, дори и от БЮРМ, но не и от Румъния (Гърция и Кипър).
Шамаруването на България от руския патриарх и шамаруването на България и Гърция от Путин ("Кирилицата идва от 'македонските' земи", тоест от земите към които "македонците", тоест македонистите, тоест българските предатели от БЮРМ имат териториални претенции: северна Гърция) са в полза на анти-българската част от "македонските" политици, независимо дали македонисти или сърбофили/сърбомани.
Това че албанците провокират Сърбия за да признае независимостта на Косово са сръбски приказки и руски лъжи.
Не знам какво е по-ужасно: че Вучич и Дачич убиха съ-сърбина им или че сърбите вярват тяхната лъжа че албанците направиха това.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки