Каналът между езерото Вая и Черно море отново наводни складове и производствени бази


Каналът между езерото Вая и Черно море отново наводни складове и производствени бази
Снимки: Светлан Атанасов
28 Март 2018, Сряда


Вижте кога се очаква окончателно да се сложи край на този „хроничен" проблем в Бургас

Автор: Диана Славчева

За пореден път каналът в Бургас, свързващ езерото Вая и Черно море, наводни намиращите се край него складове и производствени халета.



Това се случва тук от поне две десетилетия. При всеки по-проливен дъжд и обилно снеготопене водата наводнява околните терени, на които са изградени различни складови помещения и производствени бази. Следствие на това собствениците или наемателите им понасят значителни щети, тъй като голяма част от съхраняваната стока или произведена продукция се налага да бъде бракувана след навлажняването си.

Водата излезе от канала и в началото на месеца, но този път положението е наистина драматично. Подгизнали са десетки палети с торби цимент и сухо лепило за фаянс, боя на прах за прахово боядисване, които вече са негодни за използване.



В железарски цех, чиито производствени халета също са наводнени, продукцията и машините ръждясват от влагата. А работниците се придвижват върху наредени сред локвите импровизирани дървени скари.

Причината за тези „хронични" наводнения е затлачването на минаващия непосредствено край постройките тесен канал, който свързва бургаското езеро Вая с Черно море. Той не е почистван основно повече от 30 години и водата не може да се оттича безпрепятствено при по-голямо пълноводие.

След дълги години на очакване, най-после в началото на март мощни багери започнаха почистването на обраслия в тръстики и задръстен от тиня и боклуци канал, което се прави по европейски проект, спечелен от Областна управа – Бургас.

Работещите в наводнените помещения обаче свидетелстват, че поне от седмица машините са спрени и не се работи по изпълнението на дадените обещания, че проблемът най-сетне ще бъде решен.

На тези обвинения областният управител Вълчо Чолаков отвърна, че в момента наистина не се извършва дейност по проекта, но причината е, че вали дъжд. А технологията, по която се разчиства канала, предвижда неговото прекопаване и премахване на растителността, наносите и нахвърлените в него през годините отпадъци да бъде извършвана в момент, когато нивото на водата е много по-ниско.

Вълчо Чолаков е категоричен, че се работи по утвърден график и апелира потърпевшите от наводненията да проявят търпение, докато приключи изпълнението на проекта, което би следвало да стане до август.

На първо време ще бъдат почистени около 400 линейни метра от затлачения с години канал. Бургаският областен управител използва случая да уточни, че и за оставащите около 300 метра от цялата дължина на оттока между езерото Вая и Черно море вече е подготвен проект, за изпълнението на който се очаква финансирането да е изцяло с европейски средства.

Неговата реализация ще сложи окончателно край на постоянните наводнения на околните сгради и терени.


В категории: Новини , Разследвания , Репортажи

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Приятел на България
29.03.2018 07:29:10
0
0
Нашествие на Светослав I в България
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B0%D1%88%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B8%D0%B5_%D0%BD%D0%B0_%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2_I_%D0%B2_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F
Щом княз Святослав бил руснак а не украинец, поне според вас, то значи той е унщожил българската държавност и нЯма защо да бъдете признатели за 1878 г. Просто тогава "руснаците", всъщност украинците ви освобождават а това е само поправяне на стореното от тях през 971 г.
Повечето войници са украинци от Одеско и други крища на днешна Украйна. Не са руснаци и по-добре разбират полски, да не говорим за беларуски, от руски език.
Малоруси е руското име на украинците. Според тебе, нямало украинци въобще през 1878 г., само малоруси. Обаче през онова време имаше преобладаващо украинско население и в района на Кубан, не само в Луханско и Донецко.
Українці на Кубані
https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D1%86%D1%96_%D0%BD%D0%B0_%D0%9A%D1%83%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D1%96
А за про-сръбската и анти-бг. роля на Русия в Македония няма какво да добавя: тя е общоизвестна. От изявлението на Путин за „македонщината“ на братя Кирили и Методий до изказването на Лавров в Белград преди няколко дни в подкрепа на сръбската църква в БЮРМ и Черна Гора и против „схизматичната“ Охридска Архиепископия.
През 1878 г. отдавна имаше 3-4 различни народи: украинци, белоруси, руснаци и русини.
1
AMANDA AFREDO
29.03.2018 00:38:15
0
0
заем! заем! кредит!!!Търсите ли за почтен и акредитирани частен заем компания, която предоставя заеми за живота възможност.Ние предлагаме всички видове кредити в много бързо и лесен начин, лични заеми, кола заеми, ипотечни кредити, Студентски кредити, бизнес кредити, инвестиционни кредити, дълг консолидация и много повече.Са били отхвърлени от банки и други финансови институции?Имате ли нужда от консолидация заем или ипотека? Не изглеждат повече като ние сме тук, за да направи всичките си финансови проблеми е нещо от миналото.Ние да кредитира средства на лица и фирми, които се нуждаят от финансова помощ в размер на 2 %.Няма осигурителен номер се изисква и не кредитна проверка изисква, 100 % гарантирана.Искам да използвам тази среда да ви информирам, че ние предлагаме надеждни и поддържащо помощ и ние ще се радваме да ви предложим един заем.След това ни изпратете имейл на: (amandaafredoloan42@gmail.com) да кандидатстват за заем
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки