В Родопите откраднаха див кон от породата „тарпан"


В Родопите откраднаха див кон от породата „тарпан"
Снимка: New Thracian Gold
27 Март 2018, Вторник


Вижте подробностите за наглото деяние и за опитите за възстановяването у нас на изчезналия вид 

Автор: Яна Славянска

Докато в Осоговската планина студът умори десетки зарязани от стопанина си коне, в Родопите криминалисти от Момчилград тези дни издирваха откраднат кон от дивата порода „тарпан", отмъкнат от района на село Нановица.

Сигналът за липсващия екземпляр е подаден от 50-годишен отговорник по проект „Дива природа", който се занимава с възстановяването на волните животни, живели преди столетия в Европа.

По време на издирвателните действия полицаите стигнали до 32-годишен мъж, който отвел животното при свой познат в Момчилград. Конят е открит, иззет и върнат, а извършителят на кражбата е задържан за срок до 24 часа в полицейското управление. Работата по случая продължава група „Криминална полиция".

Местообитанията на дивите коне, препускали в древни времена на европейска територия, силно намаляват в края на последния ледников период. Дивите животни оцеляват в Швеция до началото на холоцена и може да са просъществували в Англия до времето на римската инвазия. Били са известни в Рейнланд  поне до XIII век.

Последно във времето са оцелели само два подвида в Евразия и Източна Европа: тарпанът (Equus ferus ferus) и монголският див кон, наричан още Пржевалски кон (Equus ferus przewalskii) в Монголия.

От години по проект у нас се правят опити за заселването и увеличаването на популацията на вида в Източните Родопи. Първите 12 тарпана пристигнаха от Холандия в началото на септември 2011 и бяха заселени в Източните Родопи в района на изоставеното село Сбор, община Крумовград. Първите диви кончета от вида с български адрес се родиха през пролетта на 2012 г.

Специалистите, работещи по проекта „Новото тракийско злато“, изтъкват, че източнородопските тарпани са много дружелюбни и любопитни към хората, но съветват туристите да не бъдат приближавани на повече от 25 метра, да не се безспокоят и хранят. И да не ги крадат, разбира се!


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки