Може ли Европа да се разбере с авторитарни лидери?


Може ли Европа да се разбере с авторитарни лидери?
Снимка: Нова ТВ
27 Март 2018, Вторник


Нашите душевни граници, особено на вчерашната дата – Деня на Тракия, са много по-богати и дълбоки. Това Ердоган трябва много добре да го знае

Автор: Десант

„Има две новини в световните медии – едната е за последствията от отравянето на Скрипал, експулсирането на руски дипломати в цяла Европа това се случва, и другата новина свързана с Турция – изявлението на Себастиан Курц, който иска прекратяване на преговорите за членство на Турция в ЕС. Новината от Варна не беше сред първите новини на световните агенции, но безспорно, от българска гледна точка това е постижение за България”, заяви журналистката Весела Чернева в студиото на „Здравей, България” по Нова ТВ тази сутрин.

„Дали Брюксел или София вярва на сълзи? Аз съм съгласен, че срещата е един безспорен успех. Диалогът с Турция трябва да се продължи, защото там има един режим, но той не е вечен”, коментира бившият генерален консул в Одрин Георги Димов, който също бе гост в студиото, за да коментира вчерашната среща между Ердоган и европейските лидери.

„Това е похват, който сме виждали много пъти преди с други държави с авторитарни лидери, и все пак тонът беше доста по-конструктивен, отколкото можеше да се очаква, предвид факта, че само дни преди това имаше военни кораби в Средиземно море, които се опитваха около Кипър да спрат проучванията за нефт и газ”, отговори Весела Чернева.

Независимо от това европейците колко малко харесват Ердоган, което е доста очевидно, все пак те трябва да могат да говорят с него. За Ердоган тази среща е важна, защото тя му даде глътка въздух – Турция е в доста лоши отношения със САЩ, самотна е на терен в Сирия. Турция има нужда да може да говори с Европа”, заяви тя.

„Това за душевните граници дали е говорено с него, можем само да гадаем. Другият въпрос е, че нашите душевни граници, особено на вчерашната дата – Деня на Тракия, са много по-богати и дълбоки. Това г-н Ердоган трябва много добре да го знае.
В тези душевни граници не влиза само Кърджали, а там влизат Босна и Херцеговина, Черна Гора, Косово, Албания, Крим, Уйгурския регион в Китай. Другото, което е тази среща и тези душевни граници, ние трябва да видим какъв е генезисът и основната причина.
А основната причина са предстоящите догодина избори в Турция, които са съдбоносни за сегашния режим. Те са избори 3 в 1 – местни, парламентарни и президентски. Никак не е сигурно, че Ердоган ще спечели. Именно затова в момента в Турция управлява ислямиският национализъм или национал-ислямизъм. Без националисти на Ердоган му е ясно, че няма да спечели”
, заяви бившият генерален консул в Одрин.

„Това, което казахте за анти-американските настроения, е много опасно за нас. Над 80-90 % в нацията са против Америка. Същият процент подкрепят военната операция в Африн. Това е милитаризация на общественото мнение. Това е най-опасното за нас”, подчерта Димов.

„Едно наше проучване показва, че 16 от 28 европейски правителства смятат, че е важно с Турция да може да се говори и не искат да приключват преговорите, но може би ще оставят замразен статута на Турция по отношение на присъединяването. Две трети от европейските граждани са против разговори с Турция за присъединяване”, каза Весела Чернева.

Това зависи от нас, каза тя относно констатацията, че авторитарните лидери често се налагат над демократичните.

„Време е Европа да укрепи не само физическите си граници, но и душевните”, подчерта тя.

Чернева заяви, че трябва да пазим европейските ценности в рамките на ЕС, макар и може би да не са валидни за останалата част от света, който е станал „доста по-хищен, отколкото беше преди десет години“.


В категории: Политика , Международна политика , Свят

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
OT BALGARSKIJAT SPISAK
27.03.2018 11:24:10
0
0
,,za vseki po neshto,,-SIGUREN LI SI?!ILI STAVA VAPROS ZA 4UZDI TERITORII,NARODI I BOGATSTVA?!A NASHIJAT
,,SPISAK,,GO UMNOZI PO 500,A NJAKOI I PO 640 PATI!PO4NI S ,,KARVIVIJAT DANAK,,+TZELATA SATANINSKA I
NE4UVANA V SVETOVNATA ISTORIJA,,DANA4NA,,SISTEMA!,,ANGARIJATA,,-,,BASHKA,,!TAKA 4E VSI4KO ,KOETO
E POSTROENO PREZ VREME NA ROBSTVOTO E NASHE-BALGARSKO!SLOZI V SMETKATA I BALGARKOTO TZARS
TVO V ANADOLA-PLANINATA,,BULGARDAG,, !TAKA 4E DORI DZAMIITE SA POSTROENI S PARITE,TRUDA I POTTA
NA BALGARSKIJAT NAROD!,,AMAN,,OT NAXALSTVO I AROGANTNOST!
1
за всеки по нещо
27.03.2018 08:03:15
0
0
Чернева:- списъкът на Ердоган е много по-дълъг от нашия. Пак ли реципрочността не важи,когото разговаряме с Турция?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки