Спасените щъркели полетяха на свобода


Спасените щъркели полетяха на свобода
Снимки: МОСВ и РИОСВ-Русе
27 Март 2018, Вторник


Опасно е задържането на птиците в домашни условия, защото привикват към човека, а те са диви животни. Вижте какво още можем да направим в такива случаи

Автор: Десант

В първия ден на новата седмица на свобода бяха пуснати бедстващите щъркели, които бяха приютени от жители на силистренските села Межден, Черник, Вокил и Зарица.

РИОСВ-Русе има данни за приютени 77 бедстващи птици, като част от тях вече са пуснати в природата от своите спасители. 

Експерти от русенската екоинспекция са опръстенили 62 щъркела в Силистренско. Това е най-сигурният и достъпен метод за изучаване на миграцията и поведението на птиците. Повторното улавяне и наблюдение е незаменим източник на информация за тях.



Най-голямата група от 31 птици е опръстенена и пусната в природата в община Дулово. Сред тях е открита птица с маркировка от Германия. Щъркелът е пуснат и се очаква да отлети към страната, в която е опръстенен.

Една птица от групата в Дулово е с наранявания и е изпратена за лечение в Спасителния център в Стара Загора.

​От РИОСВ–Русе съобщават, че при тях продължават да постъпват сигнали за бедстващи щъркели, но засега те са неоснователни, тъй като птиците не са наранени или с обледени крила.

Междувременно, МОСВ дари бездимна екопечка и връчи грамота на жителя на силистренското село Зарица Сафет Халид в знак на благодарност за оказаната грижа за бедстващи щъркели.



„Много е важна първата реакция на хората в подобни ситуации“,  заяви по време на церемонията зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков. Той предупреди, че когато се намери бедстваща птица, първо трябва да се сигнализира кметът на населеното място, най-близката РИОСВ, горското стопанство или спасителните центрове.

Живков подчерта, че след подобряване на времето е необходимо възможно най-бързо щъркелите да бъдат пуснати в своята естествена среда, по местообитанията, по поляните – там, където има храна.  Също така обясни, че хората не трябва ловят щъркелите, а да им помагат само в крайни ситуации, когато са в безпомощно състояние.

МОСВ предупреждава населението, че не е необходимо прибиране на птиците, освен ако те не са в безпомощно състояние. След оказването на първа помощ и затопляне на птиците, те трябва да се освободят в природата, на мястото на намиране или близко до него.

Опасно е задържането на птиците в домашни условия, защото привикват към човека, а те са диви животни. Добре е да не се настаняват в домовете, тъй като е възможно да са преносители на заболявания. Освен това не бива да се държат в стопански постройки заедно с други птици, за да не са пренесат зарази.  


В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки