Нова защитена местност ще опазва рядко срещаното в света вълнестоцветно сграбиче


Нова защитена местност ще опазва рядко срещаното в света вълнестоцветно сграбиче
27 Март 2018, Вторник


„Стълпище“ се намира в землището на русенското село Мечка. Вижте къде още се среща критично застрашеното растение

Автор: Десант

Новата защитена местност „Стълпище“, намираща се в землището на русенското село Мечка ще опазва застрашения растителен  вид вълнестоцветно сграбиче (Astragalus dasyanthus). Тя е обявена със заповед на министъра на околната среда и водите Нено Димов от началото на тази година, съгласно Закона за защитените територии.

Вълнестоцветното сграбиче е установено в пасище край селищно образувание „Стълпище“, разположено край река Дунав.

В заповедта за обявяване на новата местност са включени забрани за разораване на терените, търсене и проучване на подземни богатства, депониране на растителни отпадъци, създаване на полски пътища и др. Ограниченията целят да гарантират опазването на местообитанието на вида и по този начин самото растение.

Вълнестоцветното сграбиче е сред най-редките представители на род Сграбиче (Astragalus) в България. Като вид с висока консервационна стойност той е включен в приложенията на  Закона за биологичното разнообразие и в Червена книга на Р България, с категория „Критично застрашен”. По критериите на IUCN е оценен като „рядък вид” в световен мащаб.



Ареалът на вида обхваща северната част на Балканския полуостров. У нас са потвърдени 3 находища: в северна Струмска долина, в землището на гр. Бобошево, област Кюстендил; в Дунавска равнина, в землището на с.  Комарево, област Плевен и в Североизточна България, в землището на с. Мечка, област Русе.

Екземпляри от редкия вид може да се срещнат и в Унгария, молдова, Украйна и южните райони на европейската част на Русия, предимно в степните зони. 

Новата защитена местност е в близост до  природна  забележителност „Дикили таш“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки