Шукри паша предаде сабята си... в казанлъшкия парк „Розариума“


Шукри паша предаде сабята си... в казанлъшкия парк „Розариума“
Снимка: Областна управа Стара Загора и Община Казанлък
26 Март 2018, Понеделник


Там днес тържествено бе отбелязана 105-годишнината от превземането на Одрин

Автор: Десант

105-годишнината от превземането на Одрин бе тържествено отбелязана пред Паметника на загиналите във войните за свободата на България в парк „Розариума“ в Казанлък.  Честването бе организирано от 61 Стрямска механизирана бригада.

На него присъстваха областният управител на Стара Загора Гергана Микова и кметът на Казанлък Галина Стоянова, депутати, представители на държавни институции от областта и много граждани.



Панихида в памет на загиналите в Одринската епопея воини от 23-и Пехотен Шипченски полк, наречен заради безстрашието си „Лудия полк“, отслужиха Негово високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприян и свещеници от епархията.

Слово за героизма на българската армия  по време на Бълканската война, обсадата и превземането на Одринската крепост произнесе командирът на 61 Стрямска бригада ген. Пламен Йорданов, който нарече тази славна победа: „Триумф на българското бойно майсторство в Османската война“.

Членове на клуб „Традиция“ пресъздадоха паметния момент, в който комендантът на капитулиралата  Одринска крепост Шукри паша предава сабята си на командващия Втора армия генерал-лейтенант Никола Иванов.


В категории: Новини , Войни за освобождение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки