В Копиловския манастир до есента ще служат... с един час закъснение


В Копиловския манастир до есента ще служат... с един час закъснение
26 Март 2018, Понеделник


Братята от светата обител край едноименното кюстендилско село отказват да превъртят стрелките на часовниците си с час напред, за да влязат в крак с лятното часово време

Автор: Десант

Братята от Копиловски манастир „Свето Благовещение на пресвета Богородица“ край кюстендилското село Копиловци до есента ще служат с един час закъснение. Причината е, че за пореден път те не превъртяха стрелките на часовниците си с час напред, за да влязат в крак с лятното часово време.

Игуменът - архимандрит Касиян, е категоричен, че както досега не са правили това и занапред никога няма да го направят. Манасите  в светата обител са известни и като "старостилци" и се ръководят и служат по стария календар, без да признават смяната, направена през 1968 г.

Да се сменя часовото време не е канонично - това е срещу изначалнате установени правила и дори срещу природата, заявява дядо Касиян, цитиран от Кмета.бг. Той си обяснява всичко с релативното мислене на съвременния човек, който е склонен и дори го иска да променя всичко, включително и да променя часовото време.


Дядо Касиян е категоричен, че няма да сменя времето

Според игумена не е проблем, че техните молитви, в светата обител на практика ще служат с един час закъснение, сравнено с литургиите в други манастири и храмове. Така ще е и за предстоящите Великденски служби, за самото Възкресение Христово.

Дядо Касиан построява манастира „Благовещение на пресвета Богородица” върху наследствени земи. Преди това той е игумен е Жабленския манастир "Св. Йоан Предтеча". Отецът ратува за възстановяване на раннохристиянската православна църква, такава, каквато е била по времето на цар Борис Покръстител.


В категории: Новини , Църкви и манастири

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Chitatel
26.02.2019 14:37:39
0
0
Священник Владимир Соколов
МЛАДОСТАРЧЕСТВО И ПРАВОСЛАВНАЯ ТРАДИЦИЯ
https://stavroskrest.ru/sites/default/files/files/pdf/sokolov_mladostarchestvo_i_pravoslavie.pdf
1
NIKOLAI
24.09.2018 12:12:01
0
0
imate li telefon za vobratna vrazka.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки