Върнаха обратно в Турция обработени с опасен химикал лимони


Върнаха обратно в Турция обработени с опасен химикал лимони
Снимката е илюстративна
26 Март 2018, Понеделник


Вижте какво може да причини токсичният пестицид имазилил, който се използва за подобряване на външния вид, здравината и трайността при цитрусите

Автор: Дина Харизанова

Партида с третирани с токсичен химикал лимони, внос от Турция, бе върната обратно в югоизточната ни съседка, след като бе засечена на 23 март при граничната проверка на пратката. 

Информацията е публикувана ​в портала на европейската система за известяване за храни и фуражи (RASFF). В него замърсяването на цитрусовите плодове е квалифицирано като „сериозно"!

Опасният пестицид имазилил (imazalil), с който са били обработени лимоните, се използва за подобряване на външния вид, здравината и трайността при цитрусите, но при покупка на дребно, никой не предупреждава клиентите, че корите не трябва да се употребяват. А домакините често ги настъргват за аромат в сладкиши, варено жито и други кулинарни специалитети. 

Химикалът обаче прониква и в целия плод, а не остава само в кората. Той е много отровен, дразни кожата и причинява сълзене на очите. Може да доведе до стерилитет при възрастните хора и е доказано канцерогенен. При малките деца пестицидът провокира проблеми с централната нервна система.

Затова специалистите препоръчват да мине известно време, след който плодовете могат да се консумират, но само вътрешната им част.

Лекарите препоръчват преди употреба цитрусите старателно да се измиват с топла вода и сапун. Трябва да се има предвид, че имазилилът е стабилен при високи температури и топлинната обработка не го разгражда.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки