Западни медии: И България може да е сред страните, които ще гонят руски дипломати


Западни медии: И България може да е сред страните, които ще гонят руски дипломати
Посолството на РФ в София Снимка: БНР
24 Март 2018, Събота


От външно твърдят, че на този етап няма взето решение за обявявене за персона нон-грата на руснаци от мисията у нас

Автор: Десант

България е сред 20-те държави членки на ЕС, които се готвят да изгонят руски дипломати заради случая с отравянето на руския двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри. Това съобщават авторитетните британски издания "Гардиън" и "Таймс".

Цитирайки неназован източник, "Таймс" съобщава, че в "координираната серия от експулсиране" може да участват Франция, Германия, Полша, Ирландия, Холандия, България, Чешката република, Дания, Естония, Латвия и Литва.

Старши чуждестранен дипломат заявява пред Си Ен Ен, че тези страни "вероятно" ще изгонят руснаци в понеделник.

Във връзка с инцидента в Салисбъри, преди дни британският премиер Тереза ​​Мей обяви серия от мерки срещу Москва, включително експулсирането на 23 руски дипломати и замрази всички двустранни контакти на най-високо ниво.

В отговор от руското Министерството на външните работи на 17 март обявиха 23 дипломати от посолството на Великобритания за персона нон грата.

Руският президент Владимир Путин категорично отхвърли обвиненията срещу Москва, които окачестви като глупости, тъй като никой не би си позволил да направи нещо подобно, особено в навечерието на президентските избори и провеждането на Световната купа.

На провелата се в петък в Брюксел среща на Европейския съвет бе решено да бъде отзован за четири седмици посланикът на ЕС в Москва Маркус Едерер.

Както вече писахме, в срещата взе участие и българският премиер Бойко Борисов участваше. На въпрос дали българското правителство ще реагира, след форума той отговори: "Докато има "висока степен на вероятност, а не доказателства, не можем да преминем към този въпрос. Надали ще постигна съгласие с коалиционните партньори".

Той отбеляза също, че в следващите седмици се очаква "много бърза ескалация на напрежението. Много държави ще започнат да отзовават посланиците си".

Министър-председателят изтъкна още, че в момента сме във време, много по-тежко от Студената война.

"По време на Студената война имаше много ясни разделителни линии. Сега отношението на всички е толкова рязко, толкова твърдо, че не съм никак оптимист за мирното развитие на света. Времето, в което масово се отзовават дипломати, времето, в което ние като съюз отзоваваме за консултации нашия дипломат, надали ще доведе до повече мир, спокойствие и разбирателство", коментира ситуацията Борисов.

Зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов преди партиен форум в Поморие бе категоричен, че България на този етап няма намерение да се присъедини към другите членки на ЕС, които гонят руски дипломати заради отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал в Лондон.

„Когато има нарушаване на националната ни сигурност, разбира се, че се предприемат съответните действия от компетентните органи. Към настоящия момент нямаме такива данни, за да пристъпим към такива действия”, обясни Цветанов, цитиран от bTV.

Actualno.com изтъква, че от Министерството на външните работи също са потвърдили, че на този етап няма взето решение за обявяване за персона нон-грата на руснаци от мисията у нас.


В категории: Свят , Политика , Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки