Скандал: Пробив в сигурността на Летище София


Скандал: Пробив в сигурността на Летище София
23 Март 2018, Петък


Цял самолет хора не са минали гранична проверка, след като са кацнали на Летище София. Оказва се, че точно в този момент на Терминал 2 не е имало нито един граничен полицай.

Автор: Десант

На 21 март, малко след 15,00 ч., на Терминал 2 каца самолет от Париж. Пътниците слизат и тръгват към гишетата за проверка. Там обаче няма нито един граничен полицай. Затова пътниците просто си взимат багажа и влизат в България, разказва Нова ТВ. 

Един от младите гранични полицаи подал сигнал за случилото се. С докладната разполагат от сайта Mediapool.bg. Така започва и проверката.

„Знаете, в момента сме в председателство. Представете си как председателствам 28 министри на вътрешните работи и на този фон се случва нещо такова. Ние сме под лупа”, коментира министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Под лупа обаче не са били десетки пътници. По все още неясна причина нито един граничен полицай не е бил на работното си място, когато пътниците от полет 432 от Париж слизат на българска земя.

„Има проверка, разпоредил съм я и чакам резултатите, да не скачам преди огъня преди случилото се. Ще проверим точно какво е станало да видим кой е виновен, защото това е притеснително - цял самолет. То един да мине от тях е опасно, а представете си повече хора. Аз се надявам, че не се е стигнало до там, но това е прецедент”, добави министърът на вътрешните работи.

Нямаше да е прецедент, ако беше схема за трафик на мигранти, каквато беше разкрита на Летище София само преди година.

„По този изграден канал за трафик от Близкия Изток към ЕС, по начина, по който е функционирал, може да бъде преведен всеки, включително и Ал Багдади може да мине”, коментира през май 2017 г. Иван Гешев, ръководител на Специализираната прокуратура.

Тогава имаше арестувани гранични полицаи. Обвиниха ги в създаване на бутиков канал за трафик през летището. А дали сега ще има наказани граничари - МВР още мисли.

„Когато някой има 10-20 години стаж и аз да се освободя от него много ми е трудно, но има правила, ако някой ги е пристъпил, дори и този, за който говорите, да си отива”, каза още министър Радев.

В МВР още броят колко пътници не са били проверени. Броят ги на кадрите от камерите, които са иззети.

От МВР успокояват, че сред влезлите у нас без проверка, няма издирвани. Не е ясно обаче дали не е имало хора с фалшиви документи.

Любопитна подробност е, че и сега, и миналата година, когато беше разбит канала за трафик на мигранти, шефът на районното управление тук, на летището, е един и същи - Явор Русинов. Именно той е подписал и докладната за допуснатите пътници без проверка. Русинов вече е уволняван веднъж - заради това, че е допуснал до полет за Англия четирима виетнамци с фалшиви входни визи и печати. Съдът обаче го върна на работа.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки