Очакваният взрив на огромната китайска орбитална станция "Тянгун 1" може да засегне България


Очакваният взрив на огромната китайска орбитална станция "Тянгун 1" може да засегне България
22 Март 2018, Четвъртък


Експертите смятат, че първата прототипна станция на Китай ще се разруши между 30 март и 6 април

Автор: Десант

Огромната китайска космическа орбитална станция "Тянгун 1", е възможно да се взриви и да удари големи световни градове. На карта, публикувана в "Дейли мейл", в зоната на най-вероятните места, които могат да бъдат обхванати от тази глобална катастрофа, е и България.

Експертите смятат, че първата прототипна станция "Тянгун 1" на Китай ще се разруши между 30 март и 6 април. Шансът да се разбие в градове като Барселона, Истанбул, Рим, Пекин, Чикаго и Торонто е огромен, защото пътуването й е успоредно на Екватора в най-северните и южните точки на нейната орбита, пише "24 часа".

Учените ще знаят точната дата, на която ще има най-голямо влияние върху Земята, и точно къде ще паднат отломките в края на тази седмица, когато станцията намали скоростта си.

Експерти от Европейската космическа агенция (ЕКА), базирани в Париж, са сред проследяващите "Тянгун 1". Според тях станцията носи на борда си силно токсични вещества, едно от тях е химизин.

Химизинът, наречен още хидразин, се използва в ракетното гориво и се смята, че причинява рак. Веществото е безцветно, течно като олио с много силно реактивна база.

Симптомите на краткотрайно излагане на високи нива на хидразин включват дразнене на очите, носа и гърлото, замайване, главоболие, гадене, припадъци, дори и кома.

Станцията "Тянгун1" е дълга 12 метра и тежи 8,5 тона, беше изведена в орбита през септември 2011 г. От 2013 г. полетът е в непилотиран режим, а през 2016-та връзката с нея беше загубена.

В момента станцията се носи в орбита на височина 240 километра, обясни пред "Дарик" Холгер Краг от Европейската космическа агенция.

"Падането на станцията ще отнеме около 20 минути. В началото на тези 20 минути ще наблюдаваме аеродинамични сили, които ще откъснат соларните клетки, а след това ще има много силно нагряване заради триенето с атмосферата. Корпусът ще се стопи. Само няколко компонента ще оцелеят. Обикновено това са резервоарите. Космическата станция ще навлезе със скорост от около 27 хиляди километра в час. Когато достигне височина 30 километра обаче, тя ще е почти спряла и фрагментите ще паднат вертикално със скорост от 300 км/час", казва той.

Има ли вероятност космически боклук да падне на наша територия?

"Нормално е да оцелеят няколко компонента от такъв голям обект. Територията, на която се очаква падането е огромна, но в нея попада и България.  Между 30 март и 6 април станцията ще прави 16 завъртания около Земята на ден или общо над 100 орбити. По тази причина не може да се прогнозира по-точно мястото на падане. Със сигурност ще бъде между ширините 43 градуса юг и 43 градуса север", казва Краг.

По думите му "Тянгун 1" не е единственият обект, който навлиза в атмосферата. Над 100 тона маса падат неконтролирано всяка година. Станцията е само 10% от тях.

"Преди 30-40 години са падали 200 тона, така че времената са били по-опасни в това отношение. В историята на космическите полети човек никога не е бил нараняван от космически отпадък", категоричен е Краг.




В категории: Новини , Парадокси , Свят

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
MUNCHO
23.03.2018 12:08:16
0
0
AMI KITAISKOTO RAKOVODSTVO DA POMOLI ,OSTANALITE KOSMI4ESKI SILI DA GO RAZRUSHAT V KOSMOSA,
OSHTE PREDI DA E NAVLJAZAL V ZEMNATA ATMOSFERA!TAKA SHTE SE PREDOTVARTI NJAKOE GOLJAMO
NESHTASTIE!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки