Прокуратурата прекрати наказателното производство срещу съдия Даниела Дончева


Прокуратурата прекрати наказателното производство срещу съдия Даниела Дончева
Даниела Дончева Снимка: Дневник
22 Март 2018, Четвъртък


Шефката на Апелативен съд - София била несправедливо натопена от колегата си Милен Василева

Автор: Янко Крумов

След като на 16 октомври председателят на Апелативен съд – София Даниела Дончева сезира Главния прокурор Сотир Цацаров, Инспектората към Висшия съдебен съвет и Висшия съдебен съвет по повод "заявление" на колегата й Милен Василев относно "скандални действия на председателя на САС", разследването, проведено от Софийска градска прокуратура (СГП), е приключило без констатации за нарушения от страна на Дончева и било прекратено, съобщава "Правен свят".

В своето заявление, разлепено из коридорите на Съдебната палата, съдия Василев твърдеше, че Дончева е иззела неправомерно съдебни дела, които са му били разпределени, за да ги разглежда лично. Сред тези дела е и т.д. № 2832/2017 г., с предмет на иск в размер на 102 млн. лв.

В съобщение до медиите от Софийска градска прокуратура се казва следното: "С постановление на Софийска градска прокуратура от 02.03.2018 г. е прекратено наказателното производство за извършено престъпление по служба / чл. 282 ал.2 от НК/ от магистрат.

Досъдебното производство е образувано на 03.11.2017 г., като законен повод за започване на разследването бе подаден сигнал от председателя на Апелативен съд – София - Даниела Дончева.

В хода на разследването са изискани и приобщени копия на т.д. № 2632/2017 г. по описа на САС, 6-ти състав и от т.д. № 57/2016 г. на ОС Кюстендил, както и материали от проверка, извършвана от ИВСС. Разпитани са свидетели – Василев, Иванов и Хайдукова – формирали 6-ти състав на САС при първоначалното разпределение на т.д. № 2632/2017 г. по описа на САС.

Анализът на събраните доказателства е обосновал категоричен извод за липса на извършено престъпление по чл. 282 ал.2 НК или друго престъпление от общ характер, извършено от председателя на Апелативен съд – София – Даниела Дончева."


Разпитани тримата съдии категорично са заявили, че в периода, през който спорът бил висящ за разглеждане от 6-ти състав страните по първоинстанционното дело или свързани с тях лица, не са се опитвали да осъществяват с тях какъвто и да било извънслужебен контакт.

Същевременно върху тримата магистрати не било упражнявано и влияние от ръководството на САС за взимане на решение в една или друга посока.

След като председателя на САС сама поиска от компетентните органи да бъде извършена проверка на твърденията на съдия Василев, и председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов разпореди отделна инспекция. Проверката на ВКС приключи с констатации за нарушения.

Междувременно Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) стартира две проверки по казуса, по първата не констатира данни за корупция в работата на съдия Дончева. Чакат се резултатите от втората проверка – за случайното разпределение на въпросното дело – която също е приключила, но председателят на САС е депозирал възражение срещу констатациите в акта.

Очаква се произнасянето на главния съдебен инспектор Теодора Точкова по направеното от съдия Дончева възражение.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки