Жителите на Малко Търново и Граматиково се готвят за бунт, ще затварят главния път за Турция


Жителите на Малко Търново и Граматиково се готвят за бунт, ще затварят главния път за Турция
22 Март 2018, Четвъртък


Протестът на странджанци е заради неизпълненото обещание за ремонт на пътя Царево – Малко Търново, дадено от правителството миналата година

Автор: Севдалина Пенева

Две съставни селища в граничната община Малко Търново са напът да останат изцяло откъснати от света. Едното е Стоилово, известно с най-големия водоносен водопад на територията на Природен парк „Странджа“ - Докузак. Там мостът на единствения път, който води до селото, пропада с опасно бързи темпове и съвсем скоро ще се срути, ако не бъдат взети спешни мерки.


Пътят до с. Стоилово е в окаяно състояние от години, но сега опасно бързо пропада мостът, който свързва местните хора със света

Още по-страшно е положението в Граматово, до което се стига по стария път от Бургас за Малко Търново и по пътя от Царево за Малко Търново. И двете трасета са в окаяно състояние, осеяни в огромни като ями дупки, на места има и пропаднали участъци. Хората от района с основание се страхуват, че достъпът до общинския център ще им бъде отрязан нацяло.

Трагичната ситуация в района не е от вчера. През октомври миналата година жителите на Граматиково обявиха протест, но в последствие го отложиха. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков им обеща, че около 4 милиона лева ще бъдат отпуснати за текущ ремонт на пътя Царево – Малко Търново, който трябваше да започне в началото на тази пролет.

На 21 март в интервю по една от националните телевизии министър Николай Нанков изброи приоритетните ремонти на републиканската пътна мрежа, които предстоят да започнат до месец.

„Гледах интервюто много внимателно. Град Малко Търново не беше споменат“, каза за Десант кметът на странджанския град Илиян Янчев.

Още в сряда той е изпратил писмо до МРРБ, в което настоява за спешна среща с министъра, за да му напомни за даденото обещание.


Илиян Янчев

В и без друго срамно ниския бюджет на община Малко Търново (малко повече от 4 млн. лв.) са заложени едва 300 000 лева за ремонт на четвъртокласната общинска пътна мрежа, която е общо 60 километра и покрива 12 съставни селища. Парите не стигат дори за запушване на дупките след зимата, камо ли за цялостен ремонт.

В Малко Търново са скептично настроени и за резултата от обещания ремонт на пътя Царево – Малко Търново, който е с дължина 56 километра. 4 милиона лева няма да стигнат доникъде, казват местните хора, но все пак са категорични - те настояват МРРБ да започне процедура по изпълнение на обещания ремонт до края на този месец.

В противен случай ще затворят международния път за Турция.

„Крайно време е държавата да спре да гледа на тази община като на погребение на далечен роднина“, казва Илиян Явчев.

Дали МРРБ ще опровергае тежките думи на кмета на Малко Търново и ще покаже загриженост към тази част на България, предстои да видим.


Водопадът Докузак


В категории: Новини , Общини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки