Обходният път до блокираните 11 населени места в Родопите още не е готов


Обходният път до блокираните 11 населени места в Родопите още не е готов
Снимка: бТВ
20 Март 2018, Вторник


Втора седмица второкласният път Смолян - Мадан в района на село Тикале остава затворен заради опасността от свличане на скална маса

Автор: Десант

До седмица се очаква обходният път Смолян - Мадан да бъде асфалтиран и отворен за леки коли. Това заяви пред бТВ Дончо Атанасов, председател на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура".

Втора седмица второкласният път Смолян - Мадан в района на село Тикале остава затворен заради опасността от свличане на скална маса. Блокиран е достъпът на 11 населени места до областния град.

Свлачището е тръгнало внезапно, но след обрушване на скалната маса започва постепенно стабилизиране на терена, казва Стефчо Стойнев, ръководител на експертната работна група, проучила терена.

Причината за свличането на земна маса е структурата на масива, това са нашистени и напукани гнайси, добавя той. Навсякъде геоложката структура е подобна в Родопите, но тук освен първото обрушване на скали има условия за тръгване надолу на втори пакет от скална маса.

Друга причина е ниското съпротивление на хлъзгане между блоковете, защото пукнатини на скалите са запълнени с глина. Третата причина е водонасищането на масива след бързото топене на снега, което се е оказало и спусъкът, дал началото на срутището, обяснява Стойнев.

На този етап не е допустимо разчистване на пътя и пускане на движението смята Стойнев. Срутените скални маси засега задържат обрушените скали и пакета от скали, който е по-нагоре в района. Ако махнем скалите, ще тръгне ново, по-голямо срутище, което може да стигне до река Черна и да я заприщи, подчерта той.

От АПИ призоваха още шофьорите да не бързат да слагат летните гуми.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки