Бивш шеф на полицията в Асеновград ще отговаря за общо 8 престъпления


Бивш шеф на полицията в Асеновград ще отговаря за общо 8 престъпления
Снимка: DC news
20 Март 2018, Вторник


Най тежкото, предвидено от закона, наказание за престъпленията, в които Димчо Темелков е обвинен, е лишаване от свобода от две до осем години

Автор: Десант

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо Димчо Темелков, на 46 г.,  за това, че на 14 август 2015 г., в Асеновград, е спомогнал петива души, извършили кражба, да избегнат спрямо тях наказателно преследване.

Той е предаден на съд и за това, че на 29 август 2015 г. е приел предложение от друго лице за дар – „да почерпи“, за да упражни влияние върху длъжностно лице – разследващ полицай от РУ на МВР-Асеновград, във връзка със службата му – да освободи задържано лице от гр. Асеновград.

През периода от 13 март 2014 г. до 13 юли 2015 г. Темелков не е изпълнил задълженията си и е превишил правата си, като в 16 случая не е регистрирал съобщение до РУ на МВР-Асеновград за извършени престъпления от общ характер по заявления на различни лица. Не е провел оперативно-издирвателна дейност, не е извършил проверка по постъпилото съобщение и не е докладвал материалите в Районна прокуратура-Асеновград, като е приел, че не са налице достатъчно данни за извършено престъпление и въпреки наличието на такива данни е прекратил преписката.

В други 11 случая  получените сигнали за извършени престъпления не са били регистрирани и по тях не е извършвана проверка, нито като заявителски материал, нито като преписка.

Прокуратурата е на мнение, че всичко това той е извършил с цел да набави за себе си облага.

Димчо Темелков  е предаден на съд и за това, че през периода от 24 януари 2015 г. до 3 юли 2015 г. е съставил официални документи, касаещи дейността на служителите на РУ на МВР-Асеновград, в които е удостоверил неверни обстоятелства - че в отчетния период са били получени по-малко от действителния брой сигнали за извършени престъпления от общ характер.

По делото на съд са предадени още двама полицаи - Ангел Ч., на 46 г. и Иван Б., 49-годишен. 

По делото са разпитани 128 свидетели, назначени са множество експертизи, иззети са веществени доказателства и др.  

Най тежкото, предвидено от закона, наказание за престъпленията, в които Димчо Темелков е обвинен е лишаване от свобода от две до осем години, като за част от деянията се предвижда и наказание лишаване от права.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което Ангел Ч. е обвинен, е лишаване от свобода до осем години, както и лишаване от права.

Най-тежкото, предвидено от закона, наказание за престъпленията,  в които е обвинен Иван Б. е лишаване от свобода от една до шест години, както и лишаване от права.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки