Бившият френски президент Никола Саркози е задържан за разпит


Бившият френски президент Никола Саркози е задържан за разпит
20 Март 2018, Вторник


Разследването срещу него се води от 2013 г. и е за предполагаемо незаконно финансиране на предизборната му кампания през 2007 г. в размер на милиони евро, получени от Кадафи


Бившият френски президент Никола Саркози беше задържан тази сутрин от полицията. Той е бил разпитан в полицейски участък в Нантер, западно от Париж.

Разследването срещу него се води от 2013 г. и е за предполагаемо незаконно финансиране на предизборната му кампания през 2007 г. в размер на милиони евро, получени от режима на тогавашния либийски диктатор Муамар Кадафи.

Според френския сайт "Медиапар" на Саркози може да бъдат предявени обвинения в корупция, търговия с влияние, разхищение на държавни средства, а също и за укриване на данъци.

През януари британските власти арестуваха в Лондон френския бизнесмен Александър Джури в рамките на разследване за незаконно финансиране на предизборната кампания на Саркози през 2007 г.

За финансиране от Либия на кампанията на Саркози либийските власти съобщиха в началото на март 2011 г. В частност синът на Кадафи - Сейф ал Ислам - каза тогава в интервю за "Евронюз", че е поискал от Саркози, който по онова време беше президент, да признае факта, че е получил финансова помощ от либийското правителство.

Последваха разследвания на независими журналисти в самата Франция. Самият Саркози категорично отхвърля твърденията за финансиране на кампанията с либийски средства.

Днес във връзка със същото разследване е разпитван и бивш министър и близък съюзник на Саркози - Брис Ортфьо, допълва Ройтерс, като се позовава на друг съдебен източник.


В категории: Свят , Международна политика , Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки