101-ви алпийски полк – Смолян се отличи на международно учение в Австрия


101-ви алпийски полк – Смолян се отличи на международно учение в Австрия
19 Март 2018, Понеделник


Българският взвод бе с ръководители - старши офицер на групата майор Боян Топузов и командир - лейтенант Николай Соколов

Автор: Десант

Военнослужещи от 101-ви алпийски полк – Смолян участваха в най-голямото планинско учение на австрийската армия „CAPRICORN 2018“. То се състоя от 5 до 15 март 2018 г. в Хохфилцен, Австрия и в него участваха още военнослужещи от Белгия, Германия, Чехия, Полша, САЩ и Словения.

Основна цел на учението бе планиране и провеждане на операции във високопланински условия – между 1500 до 3000 метра надморска височина при тежки зимни условия.

Българският взвод бе с ръководители - старши офицер на групата майор Боян Топузов и командир - лейтенант Николай Соколов.

По време на всички етапи от учението „CAPRICORN 2018“ българските военнослужещи получаваха високи оценки за доброто си представяне от страната- домакин. Те показаха отличен опит и успешна работа в международна среда. По време на Деня за високопоставени гости и официалното закриване на учението „CAPRICORN 2018“ те получиха поздравление от началника на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов, който им благодари за показаните отлични резултати и професионализъм.

Учението продължи 9 дни в три модула. Първият модул включваше обучение в стрелба в зимни условия в силно пресечена местност, стрелба на далечни разстояния с намалени отклонения от хоризонта на оръжието.

Вторият модул включваше обучение в планиране и извършване на придвижване и транспортиране на групите в силно пресечена алпийска местност с използване на ски, моторни шейни, АТВ с вериги, шведски високопроходими бронирани машини за сняг BV206, както и товарни животни.

Обучението продължи с търсене и спасяване на затрупани от лавина, спускане на пострадали с носилка по стръмен склон в планината по рапел, извършване на пеши патрул. С използване на хеликоптери бе тренирано товарене на личен състав и екипировка високо в планината над 3000 м, заемане на заповядан район, организиране на кръгова отбрана и др.

Третият модул включваше оцеляване в екстремални условия.

***
От 2012 г. Австрия като водеща страна в подготовката на военнослужещите за действия във високопланински условия и при тежки зимни метеорологични условия инициира редица международни прояви. През 2016 г. е подписан Меморандум за присъединяване към „Инициативата за планинска подготовка“, която е част от инициативата „Обединяване и споделяне“ в рамките на Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз (ЕС). С това се поставя началото на сътрудничеството между страните от ЕС в областта на подготовката на формированията в труднодостъпните планински райони.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки