Музеят в Русе издирва старинни семейни реликви


Музеят в Русе издирва старинни семейни реликви
Снимка: РИМ-Русе
19 Март 2018, Понеделник


Вижте подробностите

Автор: Десант

Конкурс за предмет или снимка на старинна семейна вещ, ценна за фамилията, която в същото време представя историята на Русе от ХХ в., обявява Регионалният исторически музей в дунавския град.

Акцентът се поставя върху семейните реликви, които се пазят и предават през поколения, описват живота и навиците на техните притежатели, провокират спомени, разказват фамилни истории.

В обявения конкурс могат да се включат ученици и студенти от различни възрасти и с разностранни интереси. Участниците следва да предоставят предмет, направен или закупен от семейството, придобит при пътуване, получен като подарък или завещание.

Всяка реликва трябва да бъде придружена от кратка анотация - информация за предмета, интересни факти и детайли, аргументиращи избора му. Съпътстващият разказ обяснява какъв е показаният артефакт, за какво се използва, на кого е принадлежал, къде е открит, какво разказва и с какво впечатлява.

Предметите, които трябва да се предоставят в Историческия музей, трябва да бъдат придружени от трите имена на участника, възрастта, дейността и е-mail за осъществяване на обратна връзка.

Получените материали ще бъдат селектирани от комисия, а избраните експонати ще се включат в изложба, която ще бъде показана в музея.

Акцент в нея ще бъде поставен върху предметите на българите, живеещи в чужбина. Всяко лято в Русе се завръщат децата на български емигранти. Какви са вещите, донесени от родината, които пазят в домовете си? Защо се съхраняват? Какви емоции предизвикват?

Съдействие при набирането на предмети или снимки от децата на сънародниците ни, живеещи зад граница, ще окаже Сдружение „Български музеи - Чикаго“. Крайният срок за участие в конкурса е 30 юни.

Откриването на изложбата ще бъде съпътствано от дискусионен уъркшоп, в който гост-лектор ще проследи развитието на процесите по съхранение, опазване и „предлагане“ на културно наследство, ключови моменти, събития, мироглед и традиции на населението в периода на ХХ в. В рамките на проекта ще бъде създадена и образователна  книга-игра.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки