Ще ликвидират язовир „Лялинци“, но ще спасяват рибата в него


Ще ликвидират язовир „Лялинци“, но ще спасяват рибата в него
Снимка: Zapadno.com
16 Март 2018, Петък


Водоемът е обгърнат в мрачна слава заради слухове за намерени в него останки от тела на жертви на известния пернишки бабаит Стоян Кръстев - Драгановеца

Автор: Десант

Разказите за трънското село Лялинци изобилстват от истории за оръжие и наркотици до легенди за трупове в едноименния язовир и намерени останки от тела на жертви на известния пернишки бабаит Стоян Кръстев - Драгановеца, който в началото на годината бе осъден на осем години затвор и 100 000 лева глоба за участие в трафик на хероин от Турция в България.

В началото на март стана ясно, че единственият общински язовир в Трънско - „Лялинци", свързван с ъндърграунд позвизите на Драгановеца, най-вероятно ще бъде ликвидиран. Пред репортер на Zapadno.com трънският кмет Цветислава Цветкова уточнява, че съоръжението край село Лялинци ще бъде източено по предписание на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Проверка на експертите на ведомството показала, че водоемът е в лошо състояние.

Ако се намери концесионер, на него ще бъде възложено да ремонтира стената на съоръжението. Но  заради страховитата му слава до момента желаещ да стопанисва въпросния язовир така и не се е намерил.

И докато едни се питат какво ли ще се открие на дъното на язовира, други смятат, че не бива да има бездействие при предписание за рисково съоръжение, трети са се заели да спасяват рибата.

Във Фейсбук местна природозащитничка и общински съветник са обявили инициативата да преместят водните обитатели, като след ремонт на съоръжението да я върнат обратно. Това дори вече е уговорено с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Но не е ясно дали въобще ще се стигне до ремонтирането на водоема и кога евентуално би станало това.

Както отбелязва Zapadno.com, не е известно и кой ще плати за спасяването на рибата. Но пък добрата новина е, че „Лялинци“ ще се отърве от мрачната си слава като язовира с труповете на Драгановеца, и вече ще е известен като язовира на спасената риба.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки