Часовниковата кула в Дупница ще затиктака с нов механизъм


Часовниковата кула в Дупница ще затиктака с нов механизъм
Снимка: Ranica.eu
16 Март 2018, Петък


Районът около нея също се бъде обновен. Вижте какво още предвижда проектът за ремонт на символа на града

Автор: Десант

Община Дупница планира да инвестира 200 хиляди евро за ремонт на един от символите на града - Часовниковата кула. Средствата са осигурени по Програмата за трансгранично сътрудничество, като партньор по проекта е Крива Паланка.

Старият часовников механизъм ще бъде съхранен в самата кула като музеен експонат, а часовникът ще работи с нови чаркове. Ще бъдат монтирани и няколко монокъла за разглеждане на района. Ще бъде ремонтирана и външната компрометирана дървена фасада.

Във вътрешността си часовниковата кула ще бъде укрепена и възстановена. Ще бъдат подменени компрометираните участъци на циферблата, които не са оригинални.

Самият район около символа на града също се предвижда за облагородяване. В него ще бъдат оформени алеи и подстъпи за свободен достъп.

Емблематичната за Дупница сграда е построена през 1782 г. като бейска бойна кула с четири мазгала (бойници) за отбрана. Използвана е и за наблюдателница, а от края на XVIII век е превърната в часовникова кула.

На едно от следващите две заседания на Общински съвет, кметът на Община Дупница инж. Методи Чимев ще внесе докладната, която трябва да се разгледа от местния парламент преди проектът да бъде входиран.


В категории: Забележителности , Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки