Николай Овчаров и Пламен Павлов тръгват на „Мисия България"


Николай Овчаров и Пламен Павлов тръгват на „Мисия България"
16 Март 2018, Петък


Двамата професори историци ще представят българското културно наследство в десет държави по света

Автор: Десант

Професорите историци Николай Овчаров и Пламен Павлов - преподавател във Великотърновския университет и водещ на предаването „Час по България" на телевизия СКАТ, започват на 16 март работата си по проекта „Мисия България”.

Инициативата ще представя българското културно наследство по света, като до края на май ще бъдат изнесени лекции в десет държави.

Първата дестинация е Кишинев (Молдова), а в обиколката са включени още Екатеринбург (Русия), Ереван (Армения), Гент (Белгия), Пекин (Китай), Атина, Никозия (Гърция), Будапеща (Унгария), Братислава (Словакия) и Любляна (Словения).

Двамата професори ще говорят и за събитията до края на XIV век. Презентацията им включва и 50 слайда, които представят най-интересните ни паметници и събития. Те ще показват запазени и до днес образци от културно-историческото ни наследство от праисторията до края на Второто българско царство. Сред тях са солниците край Провадия, тракийското светилище Перперикон и Храмът на Орфей край село Татул, следвани от артефакти от римско време, съхранени в Ларгото на София,
базиликата „Света София“ и ротондата „Свети Георги“, създаването на българската държава, старите
столици Плиска и Преслав и пр

Лекциите ще бъдат съобразени и със спецификата на всяка страна, така че ще бъдат различни и са предназначени не само за научната публика, но и за всеки, които се интересува от история и култура, подчертават от Министерството на културата.

„Надявам се проектът да е като вестоносец на българската култура в чужбина и да продължи и след лятото на тази година”, посочи проф. Овчаров. Идеята му е по време на Българското председателство на Съвета на ЕС страната ни да бъде популяризирана в чужбина, а също и да се привлекат туристи оттам.


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки