Страстите около потрошените плочки на Ларгото в София не стихват


Страстите около потрошените плочки на Ларгото в София не стихват
Снимки: Bulgaria ON AIR
16 Март 2018, Петък


Гаранцията за обекта се пропука едва две години след основния му ремонт

Автор: Десант

Две години след основния ремонт на комплекс „Антична Сердика" в центъра на столицата се оказа, че част от инфраструктурата е в окаяно състояние. Вече няколко дни коментарите около потрошените плочки не стихват.

Темата бе дискутирана и в сутришното предаване на Bulgaria ON AIR.

"Става въпрос за пари. Това не е единичен случай. Налице са редица безобразия от страна на Министерството на културата през последните години. В случая са похарчени 17 млн. и 700 хил. лева и имайки предвид, че гаранцията на обекта е 20 години, всеки сам може да направи изводите си." Това коментира в студиото на "България сутрин" скулпторът проф. Велислав Минеков.

По думите му основният проблем обаче е, че се руши културното ни наследство.



Журналистът Юлий Москов обаче изрази мнение, че счупването на няколко плочки не е повод за драма.

"Трябва да бъде ясно, че всички средства, вложени в ремонта на aнтична Сердика са европейски, българският данъкоплатец не е платил нищо от джоба си. Посочете ми място в света, където тротоарите не се рушат и няма счупени плочки", коментира.

Юлий Москов подчерта, че проблемът с отводняването в строителството е основопологащ и в случая става въпрос за огромна площ от над 5 хил. кв. м., чието отводняване, без да предизвика то наводняване на околните улици, е сложен инженерно-технически въпрос.

"За целта се прилагат нови и необичайни технологии, които в България до момента не са били използвани. Затова е напълно възможно да се появи технически проблем, който не е в резултат от некачествен ремонт или кражба", отсече журналистът.

Преди два дни министърът на културата Боил Банов също потвърди пред БиТиВи, че не е въпросът да се подменят една или друга плочка, защото е дефектирала отводнителната система. Той гарантира, че когато времето се затопли, ще се направи нужния ремонт, като обектът е в гаранция и поправката ще е за сметка на фирмата изпълнител. 

Министър Банов подчерта, че гражданите са прави да се вълнуват и да подават сигнали и увери, че работата върху вече изградения подлез е била наистина сложна, било е необходимо изграждане на специфична отводнителна система.

Той се похвали, че има постоянен интерес за провеждане на различни културни прояви на Ларгото и за него са изказани множество положителни мнения от чуждестранни посетители.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки