На Благовещение местим стрелките с час напред


На Благовещение местим стрелките с час напред
16 Март 2018, Петък


Европарламентът продължава да умува дали да премахне смяната на лятното и зимното часово време

Автор: Десант

Навръх Благовещение - 25 март, в 3 часа през нощта, се въвежда лятното часово време, информира Институтът по метрология. Тогава ще трябва да преместим стрелките на часовниците с един час напред и съответно ще спим с един час по-малко.

На 28 октомври ще стане връщането към астрономическото време в 4 часа през нощта. Тогава стрелките на часовниците ще бъдат върнати с един час назад.

Припомняме, че през февруари евродепутати призоваха Европейската комисия да предложи премахване на смяната между лятно и зимно часово време, която се извършва два пъти годишно. На свое заседание ЕП реши да се направи задълбочена оценка на влиянието на въртенето на часовниковите стрелки напред-назад върху човешкото здраве.

От 2002 г. във всяка държава от Общността лятното часово време започва в 1 ч. по Гринуич в последната неделя от март и завършва в 1 ч. по Гринуич в последната неделя от октомври.

Преди време финландска парламентарна комисия поиска отмяна на директивата с обяснението, че промяната на времето води до заболявания, недоспиване и неефективност на работното място.

В последните години въртенето на стрелките напред-назад бе отменено от Казахстан, Киргизстан, Ирак, Пакистан, Бангладеш, Грузия, Армения, Русия, Египет и Азербайджан. Беларус и Турция.

У нас лятно и зимно часово време е въведено още по времето на соца с постановление на Министерския съвет от 1979 г. Логично е то да бъде отменено пак с такъв акт. Макар че едно евентуално решение за това на европейско ниво също може би ще свърши работа.


В категории: Добри Вести

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Десант
16.03.2018 09:23:07
1
0
Извиняваме се за допуснатата грешка!
1
Мариана
16.03.2018 08:34:53
1
0
Много сте неграмотни. Местим часовника на Благовещение, а не на Богоявление.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки