От КЗП са спрели опасни биберони и детски облекла от Китай и Турция


От КЗП са спрели опасни биберони и детски облекла от Китай и Турция
Държач за биберони, внос от Турция. При използването му съществува риск от задавяне и задушаване. Снимки: КЗП
15 Март 2018, Четвъртък


Комисията за защита на потребителите поддържа на официалната си интернет страница регистър на всички забранени в ЕС стоки

Автор: Десант

През миналата година Комисията за защита на потребителите (КЗП) е забранила над 150 вида вредни продукти, сред които най-много са детските облекла с връзки и малки части, изделия за отглеждането на децата като биберони и детски колички, лазерни показалци и др.

​Това изтъкна в ефира на Нова телевизия председателят на КЗП Димитър Маргаритов. Данните са от годишния доклад на системата за обмен на информация за опасни стоки RAPEX.

​Изделията, които може да се окажат потенциално рисковани за нашето здраве, са най-разнообразни по форма, вид и предназначение. Опасна се оказва дори свещ с формата на срязан наполовина лимон, която може да бъде объркана с истинския цитрусов плод и да предизвика задавяне.



Или пък проходилка за бебе с 10 колелца, която може да доведе до нараняване на поставения в нея малчуган.



Проблемни могат да бъдат и инструменти, предназначени за ползване от възрастни хора. Като например китайски ъглошлайф, чиято употреба може да доведе до изгаряне и порязване.



Обикновено опасните стоки идват от Китай и Турция, а най-честите рискове от тяхната употреба са идентични за всички държави членки на ЕС – задушаване, химически риск и изгаряне.

Маргаритов обясни, че институцията поддържа на официалната си интернет страница регистър на всички забранени в ЕС опасни стоки със снимков материал и описание на стоките.

„Когато потребителите имат съмнение, че дадена стока е опасна, да подават сигнал. Най-важното е да се реагира бързо, за да могат да се предприемат незабавни действия и тези стоки да бъдат изтеглени от пазара" - обясни председателят на КЗП.

И припомни, че потребителите имат право да получат парите си обратно от търговеца. Ако са претърпели вреди в резултат на експлоатацията на тази стока, имат право и на обезщетение в зависимост от размера на щетите.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки