Местността, където пада убит Тома Давидов, е наречена Давидов гроб


Местността, където пада убит Тома Давидов, е наречена Давидов гроб
15 Март 2018, Четвъртък


На 15 март се навършват 115 години от смъртта на видния ловешки военен и революционен деец

Автор: Атанас Коев

Тома Давидов е офицер от българската армия, достигнал до чин поручик. Той е участник в македоно-одринското революционно движение - активен деец първоначално на Върховния македоно-одрински комитет (ВМОК), а след това и на Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО).

Бъдещият бунтар е роден в Ловеч на 20 април 1863 г. в родолюбиво и патриотично българско семейство. Първоначално учи в родния си град, а след това завършва медицина. Взима участие като доброволец в избухналата през есента на 1885 г. Сръбско-българска война. След края й постъпва във Военното училище в София, а негови съвипускници са видните македонски революционни дейци Гоце Делчев и Борис Сарафов.

През 1889 г. е произведен в първо офицерско звание подпоручик, след което последователно служи в различни поделения на страната, достигайки до чин поручик от нашата армия.

В средата на 90-те години на XIX век Тома Давидов се включва в борбата на българите от Македония и Одринска Тракия за освобождение от османско иго. През 1895 г. участва в т.нар. Четническа акция в Мелнишко, организирана от Македонския комитет. Той е назначен за войвода на чета в Трета серска дружина.

При Мелнишката акция дружната, в която се сражава Давидов, влиза в Неврокопско и превзема за кратко Доспат. Впоследствие обаче е принудена да се оттегли в пределите на Княжество България.

От акцията в Македония поручик Давидов получава първия си урок в революционното движение. Той осъзнава, че въстание в останалите под турска власт наши земи не може да бъде вдигнато само с чети, изпратени от България, а трябва упорито да се работи сред местното население, за да се подготви за национална революция.

След завръщането си от Македония ловешкият бунтар се включва в работата на Тайните македоно-одрински офицерски братства и на ВМОК. На Четвъртия конгрес на върховистите, провел се през 1899 г. е избран в ръководството на комитета, а на Седмия конгрес през 1900 г. става негов подпредседател.

През януари 1901 г. Тома Давидов е изпратен от ВМОК да инспектира македоно-одринските дружества в Станимашка и Рупчоска околия. Избран е за делегат на Деветия македоно-одрински конгрес, провел се от 29 юли до 5 август 1901 г., на който е представител на софийските дружества.

През 1902 г. поручик Давидов, огорчен от вътрешните ежби във ВМОК, заминава за Македония, начело на чета и установява контакти с ръководните дейци на ВМОРО. Гоце Делчев го назначава за войвода на Ревизионнната чета на Втори Битолски революционен окръг.

Ловешкият офицер обикаля с четата си последователно Охридско, Битолско, Демирхисарско, като спечелва доверието на всички районни войводи от тези области. Той се грижи за военната подготовка на четниците и засилва дисциплината и бойния дух, с оглед на предстоящото въстание. Димитър Попандов пише за него следното: „Голям водач и психолог той разбираше човешката душа и влизаше в тежкото положение на населението. Същевременно вземаше мерки, щото четите да не са в голяма тежест на хората“.

На 14 март 1903 г. Давидов се отправя с дружината си, за да помогне на попадналата в обкръжение от турския аскер Горнодебърска чета при село Ърбино. Непосредствено след това поручикът попада с отряда при охридското село Оздолени на башибозушка засада. При завързалото се тежко сражение войводата е ранен смъртоносно.

Погребан е от местните селяни в т.нар. Градище в Слатинската планина. Впоследствие местността, където е гробът на българският военен и революционен деец е наречена Давидов гроб и е превърната за място на поклонение от признателното потомство.


В категории: История , Добри Вести , Войни за освобождение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки